Vooruitzicht Bourgogne en Beaujolais 2012


De reacties op de kwaliteit van de oogst 2012 in de Franse regio’s en appellaties zijn wisselend. Een ding staat vast: de opbrengst zal een stuk lager liggen in vergelijking met 2011.

Het B.I.V.B. (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), de koepelorganisatie van de Bourgogne en Beaujolais heeft gerapporteerd dat de opbrengsten voor 2012 flink lager zullen zijn dan 2011. De daling in Bourgogne zou rond de -20 procent schommelen. In de Beaujolais zal men helemaal niet blij zijn: De rendementen stevenen af op halvering.

In Bourgogne verwacht men een oogstvolume tussen 1,2 en 1,3 miljoen hectoliter. In 2011 werd tijdens de oogstcampagne uiteindelijk 1,58 miljoen liter geoogst.
Oorzaak van deze daling is toe te schrijven aan vele klimatologische problemen die gedurende de groei- en rijpingscyclus van de druiven optraden, zoals voorjaarsvorst, hevige hagelbuien, wingerdziekten of ‘coups de chaleur’ (zonnesteek).
Het ergst getroffen lijkt de subappellatie van Côte de Beaune, waar men een volumedaling voorspelt van -50 tot zelfs -70 procent!
In de Beaujolais is er, zoals eerder gesteld, allesbehalve reden tot vreugde. Halvering van de kwantiteit. Een historisch dieptepunt volgens Inter-Beaujolais. De kwaliteit schijnt echter wel mee te vallen.

Een prijsstijging lijkt, gelet op bovenstaande situatie, onvermijdelijk. Het is natuurlijk wel de vraag of de wereldmarkt, in de huidige economische toestand, staat te springen om massaal millésime 2012 in te slaan….

Bron: Wijntijd

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!