Voedselverspilling kan minder in de horeca

Voedselverspilling kan minder in de horeca

Tja, wijn zul je niet zo vaak overhouden als je uit gaat eten, maar de voedselverspilling kan minder in de horeca. Er wordt daar zoveel eten weggegooid dat het nu echt anders moet.

Binnen de horeca kan enorm bespaard worden op voedselverspilling. Rabobank is de Food Waste Challenge gestart en heeft met 170 ondernemers aangetoond dat er tot wel 50% bespaart kan worden aan voedsel binnen de horeca. Met een omzet van 28 miljard euro en 46.000 bedrijven is de horeca een grote markt.

De horecamarkt is vandaag de dag een constant veranderende markt. Daarin dien je als ondernemer mee te bewegen. Zo houden we ons al lang niet meer alleen bezig met het bedienen van een druk terras, maar lezen we ons in over duurzaamheid en digitalisering.

“Horeca ondernemers besparen door deze tips al kilo’s voedsel. Door de nieuwe challenge kunnen we met z’n allen naar 50 procent minder voedselverspilling in 2020.” Aldus Jolien van Kolibrie Next.

Voedselverspilling kan minder in de horeca

Voedselverspilling in de horeca? Lees hieronder de 6 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Zet minder gerechten op de menukaart en maak kleinere porties

Met veel verschillende gerechten op de kaart is het risico op weggooien groter. Je hebt dan immers veel verschillende ingrediënten op voorraad. Dus: beperk de kaart. Zo hoef je minder verschillende producten in te kopen en je hebt beter zicht op de voorraad. En kijk eens goed hoeveel gerechten vragen om ‘unieke’ ingrediënten die je alleen voor dat gerecht gebruikt. Zijn er combinaties met andere gerechten mogelijk?

Werk met een dagmenu om de voedselverspilling tegen te gaan

Ligt er veel in de koeling dat snel verwerkt moet worden? Maak er een special of dagmenu van. Zo heb je ook meteen inspiratie voor een post op social media.

Kijk naar de grootte van de porties

Kijk eens kritisch naar de grootte van de porties. Komen er bijvoorbeeld veel bijgerechten retour? Beperk de hoeveelheid en zeg eventueel tegen gasten dat ze altijd bij mogen bestellen. En hoe belanden borden bij de afwas? Keurig leeggegeten of nog half vol? Mocht je twijfelen aan de reden hiervan, laat bedieningsmedewerkers dan vragen aan gasten of het niet naar wens of te veel was.

Bij een buffetvorm eten gasten altijd meer

Werk je met een buffet? Maak gasten duidelijk dat ze altijd nog een keer terug mogen komen. Zo voorkom je dat ze hun bord overvol scheppen en uiteindelijk van alles laten liggen.

Creatief met groenten en fruit. Eten weggooien is zonde

Groenten en kruiden lenen zich altijd voor het maken van een salade, soep of een pastasaus. Soep en saus zijn overigens ook goed in te vriezen als je deze niet direct nodig hebt. Kijk ook eens naar het gebruik van restproducten. Wist je bijvoorbeeld dat je van appelschillen limonade kunt maken? Of dat je veel fruit en groenten kunt drogen?

Too good to go app tegen voedselverspilling

Met de app ‘Too good to go’ kunnen ondernemers aangeven hoeveel eten ze over denken te houden. Consumenten uit de buurt kunnen dit vervolgens – tegen een kleine vergoeding- ophalen.