Voor sommigen een bekende wijn, voor velen niet, Vinedo Chadwick uit Chili. Gelegen in Puente Alto, ten zuid-oosten van Santiago en langs de noordelijke oever van de rivier de Maipo.
Waarom is de Vinedo Chadwick zo goed? Komt het omdat het in een microklimaat aan de voet van het Andesgebergte ligt of heeft het nog andere oorzaken
In 1942 kocht Don Alfonso Chadwick Errázuriz, de vader van Eduardo Chadwick, de huidige voorzitter van Viña Errázuriz het land dat bekend staat als Viña San Jose Tocornal. Deze 300 hectare estate in de Maipo Valley was aangeplant met rode druivenrassen waar de wijn tot de beste van Chili behoorden. Later, in 1967, verkocht hij een deel van het onroerend goed aan Viña Concha y Toro.
Don Alfonso hield een deel van de beste wijngaarden ter grootte van 25 hectare voor zichzelf en bouwde er een polo-veld voor zijn favoriete bezigheid.
De historie van de Vinedo Chadwick
In het voorjaar van 1992 veranderde het polo-veld weer in een wijngaard en er werd 12 hectare beplant met Cabernet Sauvignon, 1.2 hectare met Merlot en 1.45 hectare met Petit Verdot. De keuze was bewust gemaakt, want men wilde wedijveren met de beste wijnen van de wereld… de Grand Cru van de Bordeaux. Dit deel van de Maipo Valley is het beste van het beste wat er in het wijnland Chili te vinden is. De bodem wordt in dit deel van Chili wordt de ‘Antumapu bodem’ genoemd en die is uitstekend geschikt voor het beplanten van rode druivenrassen. De bodem is een mix van steen, klei en leem. De wijngaard is beplant met 4166 stokken per hectare en er mag volgens de Chileense wetgeving, worden geïrrigeerd door middel van druppelirrigatie met water uit de het Andesgebergte.
De leiding over de wijngaarden en de wijnkelder ligt in handen van Ricardo Rodríguez. Deze Chileense vinoloog beheert de duurzaam verbouwde wijngaarden tot in het ideale. Alles wordt in het werk gesteld om de planten duurzaam te verbouwen met de minimale inzet van chemische middelen. De opbrengst van de druiven hebben een maximum van 7000 kilo per hectare. Wel wordt er, zoals al gezegd, aan irrigatie gedaan. Het is een zeer technisch en vernuftig instrument tegen de droogte die er ten tijde van het bloeiseizoen in Chili heerst. In Chili mág er worden geïrrigeerd, dit in tegenstelling tot de oude wijnlanden, waar het absoluut verboden is. Dit stuit menige wijnboer in de oude wijnlanden tegen de borst en men spreekt van oneerlijke concurrentie, maar dat is een keuze van de overheden in deze wijnlanden.
Tijdens de oogst worden de druiven zeer goed in de gaten gehouden en bij Vinedo Chadwick streeft men naar de ideale rijpheid van de druiven wat je ook zeker terug kan vinden in de wijn. De percelen worden in wel in drie etappes geoogst om de druiven een zo mooi mogelijk product te laten voortbrengen.
Vinedo Chadwick en de Berlin Tasting
De datum die ze bij Viña Errázuriz zullen herinneren is hoogstwaarschijnlijk wel 23 januari 2004. Deze dag heeft de wijnwereld op zijn kop gezet met de Berlin Tasting. Zesendertig van meest gewaardeerde wijnjournalisten, schrijvers en kopers uit Europa waren die dag in Berlijn bijeengekomen voor een blinde proeverij met zestien wijnen. Chili was vertegenwoordigd met zes wijnen, Frankrijk had ook zes wijnen ingestuurd terwijl vier Italiaanse wijnen hiermee moesten concurreren. De wijnen waren verdeeld in twee sessies die ook weer onderverdeeld waren in de jaargangen 2000 en 2001. Drie Chileense wijnen uit 2001 gingen de competitie aan met drie Franse wijnen uit 2001 en vier Italiaanse wijnen uit 2000. De tweede sessie was onderverdeeld in de drie Chileense en Franse wijnen uit het jaar 2000.
De top van de wijnwereld vertegenwoordigd als wijnflessen waren aanwezig op deze proeverij van Berlijn. Gevestigde namen als Château Lafite, Château Margaux, Château Latour en Italiaanse grootheden van Tignanello, Sassicaia, Solaia en Guado al Tasso moesten het opnemen tegen de underdogs uit Chili. Grand Cru’s waar je normaal gesproken enkele honderden tot duizenden euro’s moet voor betalen moesten wedijveren tegen de goedkopere Chileense klasse.
In Berlijn begon de blinde wijnproeverij voor de zesendertig wijnprofessionals in het Ritz Carlton hotel gespannen. Het perfecte hotel was ook de perfecte plek om ’s werelds meest perfecte wijnen te proeven. Het zal geen verrassing zijn dat de Vinedo Chadwick 2000 op de eerste plaats eindigde. De tweede plaats was voor de Sena 2001 (een wijn die komt uit een samenwerkingsverband tussen Eduardo Chadwick en Robert Mondavi uit Californië, maar nu geheel in handen is van Chadwick). Op de derde plaats kwam de eerste Grand Cru van de Bordeaux, Château Lafite 2000.
2000 Viñedo Chadwick, Viña Errázuriz, Maipo Valley op nummer 1
2001 Seña, Viña Errázuriz & Robert Mondavi, Aconcagua Valley op nummer 2
2000 Château Lafite, Premier Grand Cru Classé Pauillac op nummer 3
2001 Château Margaux, Premier Grand Cru Classé, Margaux op een gedeelde nummer 4
2000 Seña, Viña Errázuriz & Robert Mondavi, Aconcagua Valley op een gedeelde nummer 4
2000 Château Margaux, Premier Grand Cru Classé, Margaux op een gedeelde nummer 6
2000 Château Latour Premier Grand Cru Classé, Pauillac op een gedeelde nummer 6
2001 Viñedo Chadwick, Viña Errázuriz, Maipo Valley op een gedeelde nummer 6
2001 Don Maximiano Founder’s, Reserve, Viña Errázuriz, Aconcagua Valley op nummer 9
2001 Château Latour Premier Grand Cru Classé, Pauillac op een gedeelde nummer 10
2000 Solaia, Marchesi Antinori, Toscana IGT op een gedeelde nummer 10
Hieronder een aantal quotes van wijngrootheden
“The single event that conferred international respectability on California was a wine tasting in Paris in 1976 in which well-versed French oenophiles, at that stage inexperienced in these matters, gave higher marks to some California wines than to their own most revered Burgundies and Bordeaux.
One enterprising Chilean wine producer, Eduardo Chadwick of Viña Errázuriz, has managed to organise a similar evolutionary milestone for the Chilean wine industry – or at least of his own wines… at what will be doubtless come to be known in the history of Chilean wine as the ‘Berlin Tasting’.”
Jancis Robinson, Financial Times, United Kingdom, February 14th, 2004.
“The victory was conclusive for Eduardo Chadwick (Viña Errázuriz). Why did the tasters put his wines first, second and fourth? Simply because they are very good wines indeed.”
Steven Spurrier, Decanter, United Kingdom – impressions after the Berlin tasting.
De jaargangen 2005 en 2006
Op latere proeverijen, waaronder in Amsterdam, Kopenhagen, Seoel, Toronto, Londen en Peking werden de kaarten ook wel eens anders geschut. Andere jaargangen werden toen ook geserveerd. Bordeauxwijnen uit de topjaargang 2005 werden toen ook tegen de 2006 uit Chili gezet en hier moest de Vinedo Chadwick het onderspit delven en het doen met de vijfde plaats. Ontevreden ging Eduardo Chadwick richting Chili en sindsdien probeert Chadwick zijn keldermeester aan te sporen om nog betere wijnen te produceren.
Hieronder vind je de uitslag van de Londen wijnproeverij:
1 Ch. Margaux 2005.
2 Ch. Lafite-Rothschild 2005.
3 Solaia 2005.
4 Don Maximiniano 2006.
5 Vinedo Chadwick 2006.
5 Seña 2005.
7 Seña 2006.
8 Ch. Latour 2005.
9 Sassicaia 2005.
10 Don Maximiniano 2005.
11 Vinedo Chadwick 2005.
12 Opus One 2005.
Al met al geen slechte uitslag voor de Vinedo Chadwick, zeker gezien de prijs. De top Bordeaux-wijnen moeten het drie- tot vierdubbele opbrengten van wat de Chilenen vragen voor hun wijn. Zeker het proberen waard.
De Vinedo Chadwick is te koop bij By the Grape. De wijn is niet goedkoop, maar wel een schijntje vergeleken bij een van de andere wijnen.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin