Vijf tips voor het vinden van de juiste wijn

De keuze voor de juiste wijn is een moeilijke opgave. Ga je voor de laagste prijs of het mooiste etiket? Nee, helemaal niet. Hier krijg je vijf tips voor het vinden van de juiste wijn

De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent gezelligheid, cadeautjes onder de kerstboom, wie weet die leuke ted baker tas en lekker eten en drinken. Een goede wijn hoort daar natuurlijk ook bij. Het geeft een kerstdiner net even dat beetje extra. Maar hoe kies je nou een wijn uit die iedereen lekker vindt? Hierbij een aantal tips. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op kan letten wanneer je besluit om wijn te kopen. En nee, koop niet degene met het mooiste etiket. 

Tip 1: koop nooit de allergoedkoopste wijn 

Net zoals bij tassen zijn er verschillende prijsklassementen als het om wijn gaat. In de hoogste categorie maakt het misschien niet zoveel uit welke wijn je kiest, maar in de allergoedkoopste maakt het wel degelijk verschil. Daarmee bedoelen we de categorie van vier euro tot en met zeven euro. Elke euro die je meer betaalt proef je in de smaak van de wijn. De vaste kosten zijn voor iedere wijn hetzelfde: denk aan fles, label, accijns en het vervoer. Dus elke euro die je meer betaalt gaat naar de wijn zelf. Natuurlijk kun je onder de tien euro geweldige wijnen kopen. 

Tip 2: kies de smaak die je lekker vindt

Wanneer je niet zoveel van wijnen afweet is het best lastig om aan iemand te vertellen welke wijn je specifiek lekker vindt. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een smaak die je al kent. Hou je bijvoorbeeld van koffie? Dan smaakt een wijn met een bittere toon jou vast lekker. Ga niet af op bekende wijnnamen, want het kan zijn dat je een wijn die goed bekend staat helemaal niet lekker vindt. Kies een smaak waar van je van tevoren weet dat je daar van houdt. In de supermarkt staan die smaken handig aangegeven met kleurcodes. Wil je een frisse wijn? Dan moet je een fles kiezen uit het schap met kaartjes die lichtgeel zijn. Hou je van een volle rode wijn? Kies dan eentje met een paarsrood kaartje. Bij de kleuren staat een omschrijving, zodat je er altijd uitkomt.

Tip 3: ga niet telkens voor dezelfde wijn 

Mensen kopen vaak de wijn waarvan ze weten dat ze die lekker vinden. Toch is het jammer wanneer je het niet aandurft om nieuwe smaken te ontdekken. Ben je iemand die wel iets anders wil proberen, maar toch graag op safe speelt? Kies dan een andere wijn met hetzelfde druivenras. Daarvan weet je immers dat je die smaak lekker vindt. Toch kan het best zijn dat je de smaak van de wijn totaal anders vindt, want de wijn kan op een andere manier gemaakt zijn of de druiven komen uit een wijngaard met een ander klimaat. 

Tip 4: koop een alcoholvrije wijn 

Misschien krijg je gasten over de vloer die na afloop van het kerstdiner weer in de auto moeten stappen. Koop dan een alcoholvrije wijn. Die zijn tegenwoordig van een steeds betere kwaliteit en er is meer keuze. Tevens zijn er wijnen te koop met minder alcohol. Daar zit dan 5,5 procent alcohol in. Dat is een stuk minder dan de gemiddelde 12-13% en de smaak is net zo goed.

Tip 5: maak het jezelf niet te moeilijk 

De aanloop naar kerst levert vaak al stress genoeg op. Heb je alle cadeaus ingeslagen? Mis je nog een crossbody tas? En hoe zit het met het kerstdiner? Weet je ondanks bovenstaande tips nog steeds niet welke wijn je moet kiezen? Ga dan naar een slijterij of supermarkt waar een wijnexpert aanwezig is. Tevens kan je op internet diverse tools vinden om een wijn uit te kiezen. Of hou je van experimenteren? Ga dan eens naar een wijnproeverij. Zo maak je de beste keuze voor een wijn en kan je genieten van een heerlijke kerst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *