Vijf miljoen liter wijn weg

Vijf miljoen liter wijn weg

Er is vijf miljoen liter wijn weggestroomd in Nieuw Zeeland.

Vijf miljoen liter wijn weggestroomd, dat is heel veel wijn en toch maar 2 procent van de jaarlijkse wijnproductie van Nieuw Zeeland.

Wat is er gebeurd met de wijn

Afgelopen herfst, in 2016, was Nieuw Zeeland weer opgeschrikt door een aardbeving. De kracht van de Kaikoura aardbeving was toen zelfs 7,8 op de schaal van Richter. Twee mensen verloren toen het leven en zelfs het Noordereiland en het Zuidereiland kwamen 2 meter dichter bij elkaar.

Vijf miljoen liter wijn weg in Nieuw Zeeland

De wijngebieden van nieuw zeelandEr is vijf miljoen liter wijn weg en de aardbeving heeft maar 2 minuten en 20 seconden geduurd.  De kracht was gelijk aan 8 miljoen ton aan dynamiet oftewel 40 atoombommen.

In die kleine 2,5 minuten is er vijf miljoen liter wijn weggestroomd uit diverse opslagtanks waar wijn lag te rijpen of te wachten op de botteling, een enorme capaciteit en toch was het maar 2 procent van de hele productie van Marlborough.

Dat is nog niet alles. Diverse opslagtanks zijn ook beschadigd, zo kwam het laatst in het licht. 60 miljoen liter wijn staat nu op het punt om weg te spoelen en dat is 20 procent van de capaciteit van het hele gebied. In totaal staan er nu 1000 tanks op de lijst van beschadigde opslag. Met alle macht worden nu de wijnen overgepompt, maar de capaciteit is enorm en lang niet zoveel tanks zijn er voorhanden om gebruikt te worden.

Veel roestvrijstalen tanks zitten overvol en dat brengt weer problemen met zich mee.

Nieuw wijnjaar al in aantocht

Ook staat het nieuwe wijnjaar al voor de deur. De oogst komt nabij en hier zijn ook opslagtanks voor nodig. Veel wijnen van 2016 zijn nog niet klaar om gebotteld te worden, dus die moeten nog even in de opslag blijven.
Nieuw Zeeland ligt ook zo afgelegen en de tanks zijn zo duur, dat het niet eenvoudig is om zo snel nieuwe tanks aan te schaffen. Het zijn enorme opslagtanks die duizenden liters wijn kunnen bevatten en je moet die tanks ook nog kwijt kunnen.

Een groot probleem voor de wijnboeren in Nieuw Zeeland. Vooral de grote wijn producerende bedrijven hebben een probleem, de kleine wijnboer heeft hier vooralsnog geen last van.