Vicente Gandia, de nieuwe Torres ?

Hoya de Cadenas, Vicente Gandia logo

 

Vicente Gandia kan je tegenwoordig toevoegen aan het moderne wijn maken in Spanje.

Bodega Vicente Gandia is ambitieus, modern, maar ook traditioneel. Een mengeling tussen traditionele ideeën en het moderne wijn maken. Moderne en koele vinificatie gevangen in een traditionele streek van een bedrijf dat al sinds 1885.

 

Valencia

Bodega Vicente Gandia is gelegen in het kleine plaatsje Chiva, in de provincie Valencia in Spanje. Een half uurtje van Valencia in westelijke richting over de A3. Valencia ligt, verticaal gezien, in het midden van Spanje, aan de Middellandse Zee. Het is er heet, zeer heet. Temperaturen van gemiddeld 40 graden Celsius in juni zijn er zeker niet ongewoon.

Valencia, Spanje
Valencia, Spanje

Buiten het hete klimaat is het er ook droog. Toen ik er was rond 20 juni, waren de kanalen en rivieren al helemaal opgedroogd en de zomer moest nog beginnen. Gelukkig heeft men het in Valencia nu beter geregeld dan vroeger. Voor een aantal jaren terug was het water schaars en tegenwoordig mag je zelfs irrigeren en is er in de zomer geen watertekort meer.

Gelukkig zijn de regels in Valencia niet zo streng als voor andere bekende wijnstreken in Spanje. Door minder strenge wetgeving zijn ze hier in Valencia nog in staat om rendabele oogsten te creëren. Irrigatie is toegestaan, maar als wijnmaker moet je het zeker niet misbruiken. De wijnmaker maakt de wijn en de natuur helpt hier in Valencia een handje. Makkelijk, want het is hier altijd heet en droog, dus een fantastisch klimaat om biologische wijnen te maken.

 

Bodega Vicente Gandia

José en Javier Gandia zijn innoverend en hebben een een uitzonderlijke visie en zijn nu de vierde generatie die bodega Vicente Gandia runnen. Niet bang voor het grote Spanje en ook niet bang voor menige Spaanse wijn multinational. Toen ik sprak met de marketing director, kwam er in het gesprek een enorm gedreven bedrijf naar boven. Bodega Vicente Gandia is een bedrijf dat wil groeien. Groeien in Spanje, maar ook in de hele wereld.

vicente gandia wijngaard

Heden ten dage heeft Vicente Gandia al wijngaarden in Chili, Champagne en de ambitie om meer wijngaarden te kopen in het buitenland is zeker voorhanden. De nadruk voor de wijnen uit Chili ligt dan op bulk en daarna de wijn te bottelen in de grote en nieuwe bottelarij in op 50 kilometer ten westen van Valencia. Ook heeft bodega Vicente Gandia wijngaarden in heel Spanje. Door de expansie in de laatste jaren hebben ze veel wijngaarden erbij moeten kopen om aan al die vraag te kunnen doen. Mocht de vraag naar wijn te hoog zijn, dan kopen ze druiven op van andere wijnboeren in die wijnregio’s. Er zijn strakke contracten gesloten om dit niet te laten mislukken. Dit is zeker een slimme manier van wijn maken. Zolang er geen constante vraag is, minimaal je zeker het risico op deze manier.

 

Meer lezen over Vicente Gandia? Zie de links hieronder

[get_posts tag=”vicente-gandia” numberposts=10]

 

Een impressie van de wijnen van Vicente Gandia:


Martin Reageren?

Mail naar me. Je kan ons volgen via facebooktwitter of google+!