Verdejo in de lift, weer een verkooprecord voor wijngebied Rueda

Het gaat goed met het wijngebied Rueda. De wijnen van de Verdejo druif zijn heel gewild over de hele wereld en dat maakt dat Rueda weer een verkooprecord heeft.


Lees verder na de advertentie exaro

D.O. Rueda breekt in 2023 opnieuw verkooprecord

De Spaanse wijnregio, bekend om wijnen van de verdejodruif, brak afgelopen jaar haar verkooprecord met een verkoopgroei van 5,4 procent ten opzichte van 2022.

Nederland was ook in 2023 de grootste exportmarkt voor wijnen van de Verdejo uit Rueda, met een afname van ruim 5,5 miljoen flessen.

  • D.O. Rueda breekt in 2023 opnieuw verkooprecord
  • D.O. Rueda Dorado officieel likeurwijn volgens Europese Unie
  • 14 juni 2024: World Verdejo Day

D.O. Rueda Dorado officieel likeurwijn volgens Europese Unie

D.O. Rueda mag de term ‘likeurwijn’ gebruiken om te verwijzen naar haar Dorado wijnen, een term die tot nu toe traditioneel verbonden was aan Andalusische wijnen. Naast Rueda mogen ook Condado de Huelva, Jerez-Xérès-Sherry, Lebrija, Málaga, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda en Montilla-Moriles de term ‘likeurwijn’ gebruiken.

De druiven worden ’s nachts geoogst in september om oxidatie door hitte te voorkomen. De hoge dagtemperatuur, die zeker tijdens de oogst wel 30 graden Celsius kan bereiken, maakt het oogsten in de nacht essentieel. Zo behoudt het sap zijn frisheid en fruitigheid.

World Verdejo Day: 14 juni 2024. Iedere tweede vrijdag van juni is het World Verdejo Day.

Voor D.O. Rueda is de uitspraak een erkenning van de kwaliteit van de Dorado wijnen, herkenbaar aan het goudgele Rueda etiket op de fles. Dorado wijnen worden gemaakt van palomino fino en verdejo druiven, met oxidatieve rijping, en rijping van minstens 2 jaar op vat.

Bron: D.O. Rueda

Er is wetenschappelijk bewijs dat overmatig alcoholgebruik het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Onder andere kanker in de mond, keel, slokdarm, lever, borst en dikke darm worden in verband gebracht met alcoholconsumptie. Heb je twijfels? Raadpleeg je huisarts.

Foto: Stable Diffusion ai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *