Verantwoord drinken steeds meer norm

Hier lees je een aantal fantastische tips hoe je een wijn moet laten ouderen, decanteren of karafferen en waar je allemaal op moet letten.Het drinken van alcohol is een gewoonte in Nederland, maar verantwoord drinken wordt steeds als normaal gezien. Verantwoord drinken komt steeds meer in het nieuws en veel Nederlanders houden zich er dan ook aan.

Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlanders bijna 20% minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden en dat is een goede ontwikkeling. Steeds meer Nederlanders worden bewust van hun alcoholgebruik.

 

RIVM: Alcoholconsumptie Nederlanders met 19% gedaald

 

Uit de voedselconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt naar voren dat de consumptie van alcoholhoudende drank onder 9-69 jarigen met bijna 20% is afgenomen ten opzichte van vorige meting in 2007-2010.

Dit sluit aan bij andere cijfers. Zo is er een daling te zien voor wat betreft overmatig drinken van 24% in de afgelopen 15 jaar. Ook daalt alcohol tijdens verkeersdeelname van 4% in 2002 naar 1,4% in 2017. En komt het steeds minder vaak voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol drinken, namelijk 8,9% in 2015 tegenover 22,4% in 2007.

Verantwoord drinken steeds meer norm in Nederland

Peter de Wolf, directeur STIVA is verheugd over deze cijfers: “Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke inspanningen via het nog af te sluiten Nationale Preventie Akkoord zullen hopelijk nog een extra boost geven aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.”

Over voedselconsumptiepeiling

Het RIVM bracht het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Over STIVA

Verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).