Unieke expositie over de Beaujolais

beaujolais

Unieke foto’s uit de Beaujolais zijn nu te bezichtigen tijdens deze expositie van de Apeldoornse fotograaf Frank de Jongh.


Lees verder na de advertentie exaro

In 1973 ging de Apeldoornse fotograaf Frank de Jongh voor het eerst naar de Beaujolais om druiven te plukken. Hij werkte er drie weken en werd vervolgens ontslagen.

De wijnboer die hem ontsloeg, Emile Passot, zei tegen Frank: “Je bent best een aardige vent. Maar je staat ’s ochtends bij de ‘casse-croûte’ altijd als eerste bij de mandfles met wijn. Je eet voor twee. En bovendien heb je niet alleen oog voor de schoonheid van de druiventrossen. En dat zou allemaal nog niet zo erg zijn, als je niet ook nog eens m’n langzaamste plukker was.” Dat laatste gaf de doorslag. Frank kon gaan en hij hoefde ook niet meer terug te komen. De patron had het wel gehad met hem.

Maar het volgende jaar gaat Frank toch weer terug. Tot ieders verbazing is de patron nu zeer enthousiast, maar dat blijkt al snel over de foto’s van de pluk van het voorgaande jaar te gaan en die Frank voor hem had meegenomen. Zo krijgt Frank toch een herkansing. Uiteindelijk wordt hij zelfs een van de snelste plukkers van de wijngaard. Want ieder jaar gaat hij terug en in 2023 gaat hij zelfs – Deo volente – voor de 50e keer!

Het Beaujolaisarchief van De Jongh omvat inmiddels 30.000 zwartwit- en kleurennegatieven en rond de 20.000 digitale bestanden. Een uniek tijdsdocument, waarin 50 jaar druivenoogst, wijnproductie en het sociale leven in de Beaujolais is vastgelegd, met al zijn hoogte- en dieptepunten. Van paard en wagen tot tractor en van het afzien van de plukkers tot de vrolijke feesten als de laatste trossen binnen zijn.

Het gaat in zijn werk niet alleen om het artistieke gehalte, maar ook om de sentimentele gevoelens die ze losmaken en om de historische waarde die ze vertegenwoordigen. Tegenwoordig heeft iedereen met een mobieltje tegelijk ook een camera op zak, maar vijftig jaar geleden zijn er nauwelijks foto’s genomen van de ‘vendange’: van het afzien en van de romantiek. De foto’s van De Jongh vormen daar een duidelijke en unieke uitzondering op.

Bij de Franse autoriteiten zijn Franks activiteiten niet onopgemerkt gebleven. Hij werd door de Union des Viticulteurs du Beaujolais met de titel Grand Délégué du Beaujolais geëerd, kreeg de versierselen van Chevalier dans l’Ordre du Mérite Agricole opgespeld door de Franse ambassadeur in Den Haag, en is lid van diverse wijngenootschappen in Frankrijk.

beaujolais

Tijdens deze unieke expositie laat de fotograaf de Jongh 50 wijnjaren fotografie zien in de prachtige wijnstreek de Beaujolais.

AGENDA VOOR DEZE BEAUJOLAIS EXPOSITIE:

• 16 september – 14 december : Musée Départemental du Compagnonnage, Romanèche-Thorins (Beaujolais). Overzichtstentoonstelling Frank de Jongh van 50 jaar fotografie in de Beaujolais.

• 28 – 29 oktober : Stadhuis van Romanèche-Thorins (Beaujolais).. Tijdens ‘la Fête Raclet’ : verkoopexpositie van het werk van De Jongh.

• (onder voorbehoud) Rond 15 november : Cave Coopérative van Fleurie (Beaujolais). Tijdens de ‘Beaujolais Primeur Dagen’ in Fleurie : expositie en mogelijkheid van aankoop foto’s.

• Vanaf januari 2024 zal de tentoonstelling gaan reizen en op verschillende plaatsen in Nederland en Frankrijk te zien zijn.

Een voorproefje van de foto’s van de expositie vindt u op http://www.beaujolais50.com

beaujolais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *