Umbrië, niet alleen maar wijn, wijnvakanties en lekker eten

umbrië, wijngaardenUmbrië, een favoriet vakantiegebied voor de Nederlandse vakantiegangers.

Umbrië is een favoriet gebied voor de Nederlanders. Niet alleen om de betaalbare prijzen, maar ook voor de wijn en voor de culturele bezienswaardigheden. Ook staat Umbrië voor rust en natuur. Umbrië zit geklemd tussen Toscane in het noordwesten, Lazio in het zuidwesten en Marche in het oosten. De regio heeft een oppervlakte van ruim 8450 km2 en is een dunbevolkt gebied.

Wijnen uit Umbrië

Albaruta 2007 Sagrantino di MontefalcoUmbrië heeft een prachtig klimaat voor wijnbouw en veel wijngaarden worden ook beschermd door de Apennijnen. Al eeuwenlang wordt er wijn gemaakt in Umbrië. Authentieke druivenrassen worden er gebruikt in Umbrië, vooral zijn de Sangiovese en de Sagratino belangrijke druivenrassen voor de streek. Voor de witte wijnen worden hoofdzakelijk de druivenrassen Malvasia en Grechetto gebruikt, maar ook de Trebbiano. Buiten het beschutte gebied van de Apennijnen, is ook de glooiende heuvels van Umbrië belangrijk voor de wijnbouw. Door de ligging krijg je diverse microklimaten, die op hun beurt weer grote diversiteit laten zien in de wijnen.

Umbrië, meer dan wijn alleen

Umbrië, het groene hart van Italië, is het land van grote heiligen: Franciscus, Benedictus, Clara, Rita, Valentijn en vele anderen zijn er geboren en getogen. In de hele regio vind je basilieken, grafkelders en heiligdommen die aan hen gewijd zijn. Treed in hun voetsporen en volg een ‘itinerario della fede’, ofwel een religieuze route. Het mystieke, vredige landschap van Umbrië biedt alle rust en ruimte om even helemaal tot jezelf te komen.

Umbrische Vrouwelijke Heiligen

umbrië, meer dan wijn alleenDe route van Vrouwelijke Heiligen loopt van noord naar zuid Umbrië, van Città di Castello naar Narni. Je volgt het leven van vrouwen die bekend staan om hun inzet voor vrede en liefde voor de medemens. Breng onder andere een bezoek aan het voormalig klooster van Sint Pieter en de Sint Dominicus kerk in Perugia, die herinneren aan Colomba da Rieti. In Assisi is een basiliek vernoemd naar Santa Chiara van Assisi, die op jonge leeftijd het ouderlijk huis verliet om in de voetsporen van Franciscus van Assisi te treden.

Cammino della Luce

Grechetto Colli Perugini 2012De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is erg populair, maar wist je dat er ook in Italië prachtige pelgrimsroutes te wandelen zijn? Een voorbeeld is de Cammino della Luce, het Pad van het Licht, dat deels door Umbrië loopt en in Rome eindigt. Naast de historierijke steden Perugia en Assisi loopt de route langs het Etruskische vestingstadje Todi. Een behoorlijk steil pad brengt je naar Amelia, prachtig gelegen op een rotsachtige heuvel, omgeven door groene olijfbomen. Breng hier zeker een bezoek aan de Agostino di Duccio sculpturen, de Duomo en de kerk van Madonna delle Cinque Fonti.   Martin