Turkije….Het nieuwe wijnland?

Turkije

Turkije… het nieuwe wijnland? Nieuw? Al duizenden jaren geleden werd er in Turkije al wijn gemaakt, dus om nu te zeggen dat het een nieuw wijnland is? Nee en ja… Nee, omdat je helemaal gelijk hebt met de opmerking dat Turkije een eeuwenoude wijntraditie heeft en ja, omdat nog maar weinig Nederlanders de Turkse wijn kennen en/of drinken.

Laten we eens wat geschiedenis ophalen….

Al ver in de oudheid werd er Turkse wijn op grote schaal wijn geproduceerd. Door de Hethitters, Grieken, Romeinen en Perzen, maar ook onder het Islamitische Ottomaanse regime werd er door de Christelijke bevolkingsgroepen volop wijn gemaakt en geconsumeerd.

TurkijeToen de nomaden in het oosten van Turkije zich gingen vestigen op een vaste plek, begonnen zij ook met het in cultuur brengen van de wijnstok, de olijf- en de vijgenboom. Dat gebeurde in de bovenloop van de Eufraat en de Tigris, bij óns bekend als Mesopotamië.

Je zou denken dat hoe verder een land zich ontwikkelde de wijnbouw ook met die stroom zou meegaan. Echter niet in Turkije… De Seldjoeken vielen in de 10de eeuw vanuit het gebied tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee het Turkse vasteland binnen. Voordat men het wist zaten ze door heel Turkije heen en controleerden al gauw het hele Turkse binnenland. In het begin van de 14de eeuw ontstond uit de restanten van dit uitgestrekte Seldjoekenrijk het grote Ottomaanse imperium dat van 1302 tot 1922 het hele Oosten van de Middelandse Zee domineerde.

Samen met de Seldjoeken kwam ook een nieuwe godsdienst naar Europa: de Islam en juist door dit geloof kwam de wijnbouw geheel tot stilstand. Eén van de vele voorschriften van die levenswijze behelsde een absolute onthouding van elke soort geestverrijkende drank. Alcohol was ‘haram’, verboden dus! Geen sterke drank dus, maar ook geen wijn meer voor de Turken. Voor circa 400 jaar werd de Turkse wijnproductie aan banden gelegd.

buikdanseresAlleen de christelijke minderheid (Armeniërs, Grieken) mocht wijn produceren en consumeren. Dat veranderde pas weer in 1925 toen Kemal Ataturk van Turkije een seculiere staat maakte en de wijnboeren als het ware een inhaalslag konden gaan maken. Ze werden daarbij geholpen door een voortreffelijk klimaat voor de druiventeelt.

De Turkse wijnbouw kromp flink in de jaren 1960 tot 1980 door de druivenziekte phylloxera, de massale migratie van de mensen die van het platte land verhuisden naar de grote steden en door diverse moeilijkheden bij de wijnproductie. Vanaf de jaren 1980 begon de wijnproductie weer te groeien vooral door het stijgende toerisme.

Er ontstond een grote vraag naar goede wijnen door het sterk toenemende toerisme en dat leidde ertoe dat de moderne Turkse wijnbouwers niet alleen de nieuwste vinificatiemethoden gingen gebruiken, maar ook de in Europa populaire druivensoorten gingen verbouwen. We hebben het dan over de bekende druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Syrah en Carignan.

Terroir

Turkije ligt in een geschikte klimaatzone voor de aanbouw van druiven.

Het druivengebied in Turkije is ongeveer 5 keer zo groot als dat van Bordeaux. Op de wereldranglijst staat Turkije op de 5de plaats van druivenproducenten. Slechts 2% van die druiven worden echter gebruikt voor het produceren van wijn. Van het grootste deel van de oogst wordt druivensap, rozijnen of consumptiedruiven gemaakt en dan wordt er ook nog iets gebruikt om raki van te maken.

De voornaamste wijnregio’s van Turkije:

Turkse wijngebieden– Marmara en Thracië regio
– Egeïsche regio (onder meer Denizli en İzmir)
– Regio van centraal Anatolië (voornamelijk de regio van Ankara)
– Cappadocië regio rond Nevsehir, Urgup, Kayseri
– Zwarte Zee regio (voornamelijk de kustregio)
– Regio van Zuidoost-Anatolië (onder meer Gaziantep en Şanlıurfa)
– Middellandse Zee regio

Druivenrassen

Voor de rode wijn:

– Kalecik Karasi
– Boğazkere
– Öküzgözü
– Carignan & Alicante Bouchet
– Calkarasi
– Papazkarasi

Kalecik KarasiVoor de witte wijn:

– Emir
– Sultaniye
– Semillon
– Narince
– Misket
– Colombard
– Riesling
– Chardonnay

Het nieuw wijnland?

Zal Turkije in de nabije toekomst een belangrijke speler worden in de wijnwereld? Voorlopig wordt Turkije nog steeds niet toegelaten tot de EU en dus zullen o.a. de invoerrechten volledig van kracht blijven. Ook de Europese subsidies blijven uit. Maar Argentinië en Chili hebben daar bijvoorbeeld ook last van en die doen goede zaken. Het aanbod van (goedkope) wijn is groot en dus moet je je onderscheiden. Dat doe je bijvoorbeeld door kwaliteitswijnen te produceren. De moderne Turkse wijnbouw staat nog in de kinderschoenen. Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen….

Hier nog een video-impressie van de Turkse wijnbouw.

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!