Trebbiano, voor witte en rode wijnen

trebbiano, witte druif uit Italië 3Trebbiano is bekend over de hele wereld, maar vooral is het Italië.

trebbiano, witte druif uit Italië 2Trebbiano is het druivenras dat de meeste synoniemen heeft. Een paar zal ik hier noemen van de ongeveer 100 synoniemen die deze druif heeft. Als eerste is de Trebbiano bekend als de Ugni Blanc in Frankrijk, verder nog bekend als Elba, Greco, Hermitage Blanc, Rolle, Saint Emilion, Shiraz White en diverse verbasteringen met Trebbiano als uitgangspunt.

 

Trebbiano is niet alleen maar
voor witte wijn, maar ook
voor rode wijn.
Het druivenras wordt in veel
wijnen gebruikt, bijvoorbeeld Chianti en Vino Nobile de Montepulciano.

In Italië wordt de Trebbiano gebruikt in wijnen als de Orvieto en Frascati, maar ook in de overbekende Soave zit een klein beetje Trebbiano.

Trebbiano mag ook in rode wijn gebruikt worden. In bijvoorbeeld Chianti, Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano mag Trebbiano zitten. Tegenwoordig doen nog weinig wijnmakers de Trebbiano in de rode wijn.

trebbiano, witte druif uit ItaliëTrebbiano is een makkelijke druif en misschien daarom ook wel zo populair bij de wijnboeren. De druif geeft hoge opbrengsten, maar zelden komt daar dan een interessante wijn uit voort. Trebbiano is een druivenras dat je in de hand moet houden en goed snoeien wordt aangeraden. Houd je de druif in bedwang, dan kunnen er heel mooie wijnen van gemaakt worden.

Ook wordt de Trebbiano gebruikt in nieuwe wereld wijnlanden als Argentinië, Australië, Californië en veel andere staten in de US, maar ook in Bulgarije, Spanje en Portugal.