Tijd voor……Champagne!

champagne

Op deze oudejaarsdag zal de champagne rijkelijk vloeien. Hier enkele wetenswaardigheden over dit feestelijke drankje.

Het procedé om champagne te maken is deze maand 350 jaar oud. Op 17 december 1662 presenteerde de Brit Christopher Merret een document waarin de méthode champenoise werd beschreven.

Champagne wordt in Nederland het meest gedronken in de laatste weken van het jaar.

De gemiddelde druk in een champagnefles bedraagt 6 bar. Dat is gelijk aan de druk van een hard opgepompte fietsband. Daarom zijn de flessen zo dikwandig en zwaar.

De champagnebubbel die wij zien is een samenklontering van meerdere champagnebubbels. Een enkele bubbel is met het blote oog niet waarneembaar.

Een glas champagne bevat circa 10 miljoen bubbeltjes. De bubbels van het opgeloste koolzuurgas brengen de smaakbepalende aroma’s naar boven. Niet te lang laten staan, dus!

Champagne wordt gemaakt van zowel witte als blauwe druivensoorten, namelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De kurken die uit de flessen knallen, kunnen een snelheid bereiken van 40 km per uur, dus kijk niet alleen uit voor vuurwerk, maar ook voor rondvliegende champagnekurken!

Een goed nieuwjaar allen!!
Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!