Onlangs was de Terra Vitis Ambassadeur van Nederland, Ferencz Deli, bij mij op bezoek. Niet alleen natuurlijk om Terra Vitis wijnen langs te brengen maar ook om uit te leggen wat Terra Vitis is. Natuurlijk had ik al eerder van Terra Vitis gehoord maar wat het precies inhield wist ik toen nog niet.
Hieronder vind je deel 2. Hier heb ik het over de praktijkervaringen en komen er een aantal mensen aan het woord. Natuurlijk komt daarna mijn conclusie over Terra Vitis.
Veel plezier.
Uit de praktijk
Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden van Terra Vitis wijnboeren, we pikken er hier aan paar uit:
Neem nou bijvoorbeeld Jean-Michel Baudet, wijnmaker op Chateau Monconseil Gazin in de appellation Blaye, Bordeaux. Hij heeft ook gekozen voor de duurzame wijnbouw van Terra Vitis. Hij wees erop dat het gehalte aan koper en zwavel toegestaan is bij Terra Vitis en de gehaltes zijn ver onder de grens van de biologische wijnbouw. Hij geeft de voorkeur aan Terra Vitis, omdat hij zich hierin meer kan vinden dan bij de biologische wijnbouw.
In de wijngaard heeft hij de beschikking om meerdere producten te gebruiken om zijn gewassen te beschermen, en indien nodig (en alléén indien nodig), dat hij met behulp van kleinere doses bestrijdingsmiddelen en dat van een breder assortiment, heeft hij nooit het probleem gehad van schadelijke residuen in de bodem of in het milieu. Hij zegt dat sinds hij is gaan samenwerken met Terra Vitis, hij zijn bestrijdingsmiddelen heeft gehalveerd en dat elke keer met een lagere doses.
Hoge niveaus van koper bezorgen andere wijnboeren ook zorgen. Arnaud Isnard van Chateau Masburel in Bergerac wijst erop dat organisch makkelijk te doen is in het zuiden van Frankrijk, het is daar gewoon een minder groot probleem, omdat daar overwegend kalkstenen bodems zijn waardoor de koper makkelijk kan wegvloeien in de kalksteen. In bodem met klei (waaronder de meeste wijngaarden ter wereld) wordt het koper opgebouwd en vormt langzaam een bedreiging voor de biologische levensduur van de bodem.
Jamie Goode (PhD in plant biology) zegt dat het in veel gevallen onmogelijk is voor wijnboeren om niet te kiezen voor het gebruik van bepaalde chemicaliën, bijvoorbeeld ter voorkoming van valse meeldauw. Biologische wijnbouw schrijft voor wat er gebeurt in de wijngaarden, maar er is geen regelgeving wanneer de druiven worden geoogst en wat er in de wijnkelder gebeurt (wel is er pas door de EU nieuwe wetgeving gemaakt en wordt er voorgeschreven hoe men in de wijnkelder te werk moet gaan). Biologisch geteelde druiven die als gevolg van slechte weersomstandigheden te kampen krijgen met ziekten kunnen daarom worden ‘gecorrigeerd’ in de wijnkelder door hogere doses van zwaveldioxide en/of andere chemicaliën. Dit is niet het geval met Terra Vitis wijnen, die regelt ook wat er is toegestaan in de wijnkelder.
Neem nou de wijnen van de Roc de l’Aigle. Deze wijnen worden gemaakt, en niet alleen om de wijn, maar ook om de hele natuur eromheen. Hier hebben de wijnboeren hun werkwijze en wijngaarden veranderd tot een optimaal leefgebied voor de grote arend te creëren. Het is een afwisselend gebied geworden van wijngaarden, graslanden, steenhopen, beken en lag muren om de adelaars in dat gebied te laten overleven. Hier wordt alles in het werk gesteld om de grote arend, die hier alleen nog leeft in het gebied, te voorzien van eten (hagedissen, slangen, hazen en kleine vogels) en de beesten zo een goed mogelijke overlevingskans te geven.
De conclusie
Mooie ideeën en allerlei soorten regels allemaal maar regels moeten ook nog uitgevoerd en gecontroleerd worden. Die controles kosten ontzettend veel geld en de ideeën en filosofieën zijn allemaal prachtig maar het draait bij ons om de wijnen en die wijnen moeten goed zijn en niet te hoog in prijs. Ook wordt er zelfs gesproken over een maandelijkse controle maar de prijs van de Terra Vitis wijnen vallen desalniettemin mee en de controles en alle andere ‘overhead’ vind je in ieder geval niet terug in die prijs.
Wel is het zo dat Terra Vitis niet alleen geeft om de wijnen maar ook om de natuur om de hele wijngaard heen. Wijngaarden worden aangepast om flora en fauna mee te laten delen in de hele Terra Vitis filosofie en dat telt in mijn ogen enorm mee bij het wijn maken. Respect voor de natuur is dan gelijk respect voor de wijnen en dan krijg je gelijk respect voor het lichaam. De wijnen worden genuttigd en chemicaliën moeten we dan zoveel mogelijk uitbannen in de wijnen want alles komt terug in het lichaam.
Terra Vitis is ook bezig met de toekomst. Er wordt geëxperimenteerd met vervangingsmiddelen voor sulfiet en dit alles op natuurlijke basis. Dit is een heel goede ontwikkeling. Ook wordt er geheimzinnig gedaan omtrent andere behandelingen en/of vervangingen voor bij de wijnbereiding. Logisch, want er zijn veel kapers op de kust.
Terra Vitis heeft de Hogeschool van Den Bosch gekozen voor een nauwe samenwerking met Terra Vitis-wijnboeren en -wijngaarden. Dit zal een gezamenlijk project worden waar studenten en wetenschappers, biologen en micro-biologen onderzoeken om nog schoner en duurzamer te gaan werken. Daar zijn ze bij Terra Vitis heel trots op, van de federatie tot en met de wijnboeren.
Ook al is het product zo mooi, schoon en met liefde gemaakt, als de wijnen niet goed zijn worden die ook niet verkocht. Dus zijn de WijnGekken nu uitgebreid bezig de wijnen te proeven en te beoordelen. Deze wijnen kan je terugvinden om in het zoekvenster ‘Terra Vitis’ in te tikken.
Meer informatie vindt u op www.terravitis.com
Download hier de presentatie van Terra Vitis in PDF formaat http://www.terravitis.nl/xhtml/Presentatie%20Terra%20Vitis%20website.pdf