Castello di Montegiove is een bijzonder mooi kasteel in het Italiaanse Umbrië waar prachtige wijnen vandaan komen. Hierbij een verslag van mijn bezoek.
Vanuit ons heerlijke vakantieverblijf Podere del Buongustaio keken wij iedere dag omhoog naar het imposante kasteel en dat wekte onze nieuwsgierigheid. Op aanraden van onze “gastvrouw” Adje Middelbeek hebben wij de mogelijkheid gekregen om het kasteel te bezoeken. En daar hebben we geen spijt van gehad…
De huidige markies, Lorenzo Peter Misciatelli Mocenigo Soranzo en zijn echtgenoot Rikke, hebben ons een prachtige rondleiding voorgeschoteld door het kasteel met aansluitend een proeverij van verschillende wijnen.
Eerst even iets over het prachtige kasteel. Castello di Montegiove is gelegen op één van de talrijke beboste heuvels van Umbrië en stamt uit de 13e eeuw. Het ligt op 627 meter boven zeeniveau, op de grens tussen de oude stadstaten van Orvieto en Perugia. Het geldt als één van de best bewaarde bouwwerken in Umbrië. En dat is te zien ook, want het complex maakt een onberispelijke indruk.
Sinds 1780 is Castello di Montegiove eigendom van de Markies Misciatelli. Er hebben in de loop van de tijd, sinds het einde van de 19e eeuw, diverse restauraties plaatsgevonden.
In deze column kunt u nog meer informatie vinden over Castello di Montegiove.
Het landgoed omvat tegenwoordig een oppervlakte van bijna 1.200 hectare. Het is een indrukwekkend gezicht om vanaf het kasteel dat landgoed te overzien (zie foto hierboven). Al dat land wordt voor een klein deel gebruikt voor wijnbouw. Daarnaast heeft het land andere bestemmingen. Zo groeien er oude olijfbomen waarvan de olijven door Castello di Montegiove worden verwerkt voor de productie van hoogwaardige olijfolie.
Op het landgoed lopen Chianina runderen rond, welke uitstekend vlees geven (we hebben het geproefd). Zwarte truffels zijn er ook te vinden op het landgoed. Deze truffels vinden hun weg naar excellente restaurants, die ze in hun gerechten verwerken. In de uitgestrekte bossen komen veel wilde zwijnen en herten voor. Die wilde zwijnen zijn dol op truffels, en dat levert een flink probleem op, want ze vreten er op los.
Terug naar de wijnen. De oppervlakte van de wijngaarden zijn ongeveer 13 hectare. Men heeft er bewust voor gekozen geen grootschalig wijnbedrijf op te zetten. Het grootste deel van de wijngaarden is in de laatste tientallen jaren herbeplant, om de kwaliteit te verhogen. De aangeplante druivenrassen zijn Sangiovese (verschillende clonen, niet alleen de klassieke), Sagrantino (een inheemse “Umbrië druif”, welke wijnen geeft die uitstekend passen bij het ongerepte, ruwe en stoere landschap ), Montepulciano (plaatselijk bekend onder de naam Morellone), Canaiolo Nero, Barbera, Merlot en Cabernet Sauvignon. Men heeft op het landgoed een lokaal project lopen met oude druivenrassen die men heeft aangetroffen. Rassen die men in ere wil herstellen. Hierbij zitten ook enkele rassen waarvan men de herkomst tot op heden niet heeft kunnen achterhalen.
De gemiddelde wijnproductie per oogstjaar bedraagt ca. 50.000 flessen. Hiervan is 75 procent bestemd voor export, de overige 25 procent is voor de Italiaanse markt. Er komt in het productieproces veel handwerk kijken, wat het arbeidsintensief maakt.
Alles is erop gericht om wijnen van hoge kwaliteit te maken.
De wijngaarden zijn gelegen in de DOC Orvieto, welke bekend staat voor de productie van witte wijn. Het overgrote deel wat Tenuta di Montegiove produceert is echter rood. Tijdens ons bezoek was er wel een “Bianco” uit 2018 in het assortiment aanwezig, met als herkomstbenaming DOC Orvieto Classico. Voor de rode wijnen worden, afhankelijk van de gebruikte druivenrassen, de DOC Orvietano Rosso of IGT Umbria Rosso gevoerd.
Het bodemtype vertoont grote overeenkomsten met het nabijgelegen Zuid-Toscane en bevat veel klei en leisteen.
De wijnmakerij is in 2008 geherstructureerd en hypermodern uitgerust. Voor de houtrijping maakt men gebruik van barriques en tonneaux van hoogwaardig Slavonisch eiken en Frans eiken.
Na de rondleiding was er gelegenheid om enkele wijnen te proeven.
Proefnotities:
In het proeflokaal van Castello di Montegiove heb ik enkele notities gemaakt van mijn “speed date” ervaring van een deel van de gepresenteerde wijnen:
Ro.Sa.To 2013: Uit een blend van Sangiovese, Canaio Nero en Sagrantino druiven. Een rosé met een volle kleur, gemaakt volgens de saignée methode. Mooi smaakpalet van veel fruitigheid en kruidigheid. Uitstekend in balans en de wijn nodigt uit voor nog een glas.
Elicius 2012: Gemaakt uit de druiven Montepulciano (70 procent) en Sagrantino (30 procent). Houtrijping 18 maanden in Frans eiken barriques en Slavonisch eiken vaten. Daarna 18 maanden flesrijping. Donker van kleur. Wow! Intense, kolossale wijn die rijk is aan tannine. Heeft nog wat flesrijping nodig. Volgens Lorenzo is de 2011 wat zachter. Die fles ligt inmiddels thuis en daar ga ik u nog verslag van doen!
“T” 2011: Gemaakt uit de Sagrantino druif, de “belichaming” van Umbrië. Houtrijping 24 maanden, in nieuwe Frans eiken Sessile barriques en tonneaux. Daarna 24 maanden flesrijping. Een grootse wijn, rond met rijp donker fruit. Veel lengte en elegantie, geweldige wijn die zich kan meten met “Super-Tuscans”.
En onlangs heb ik de volgende wijnen uitgebreid geproefd in mijn eigen “proeflokaal” en voorzien van een notitie:
Mi.Mo.So 2011: DOC Orvieto Rosso, gemaakt van 40 procent Sangiovese, 30 procent Merlot en 30 procent Montepulciano. Een diepe granaatrode kleur. In de rand zie ik iets ontwikkeling; het loopt bruinrood weg. Een weelderige, open neus, fijn eikenhout, iets tabak, salmiak/zoutig, grafiet en leer. Mooi fruit van zwarte bessen. Op de tong iets stroef, maar niet storend. Zwarte peper, koffie, mocca en caramel. Kruiden, getoast en donker fruit van bessen en bramen. Vol, rond en stevig. Prachtig verweven en gedoseerde eikenhouttonen. Warm en kruidig in de afdronk. Fantastische wijn: balans, kracht en gelaagdheid, het zit er allemaal in! Score: 16,8 punten.
Bi.An.Co. 2018: een witte wijn die ingekocht wordt om een totaal assortiment aan te bieden. Voor het grootste deel gemaakt van de druiven Procanico en Grechetto en aangevuld met Verdello, Drupeggio en Malvasia. DOC Orvieto Classico. Fonkelend helder en goudgeel van kleur. Redelijk diep en lichtgeel uitlopend in de rand. De neus is frivool en opent zich goed: peer en tropisch fruit van meloen en mango. Iets honing en ook wat floraal (verse bloemen). Rond en wat filmend in de mond met fijne, frisse zuren op de achtergrond. Walnoten, rozijnen en een wit pepertje. Zacht rijp fruit. Slank en sappig met een aardige body. Jonge, sprankelende en evenwichtige witte wijn. Vol en aromatisch. Een fijn glas! Score: 14,4 punten.
Uitgebreide recensies van andere wijnen/jaargangen (Mi.Mo.So, “T” en Elicius) van Tenuta di Montegiove komen in de loop van de tijd op de site!
Voor meer informatie over het kasteel, de wijnen en mogelijkheden, kijk op: www.castellomontegiove.com
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #castellodimontegiove #umbria #orvieto #poderedelbuongustaio #montegiove #sagrantino #sangiovese #canaiolo #montepulciano