Tempranillo druif. Druif uit Rioja en Ribera met veel kleur, kracht en veel benamingen

De Tempranillo druif is een druif met veel kleur. De druif is bekend uit Rioja en Ribera del Duero en bekend onder vele namen. Het is de mooiste druif uit Spanje.

Tempranillo is de Spaanse ster onder de druivenrassen, maar het is niet zeker of het druivenras ook uit Spanje komt. Sommigen beweren dat de druif uit de Bourgogne of zelfs uit Bordeaux komt.
Toentertijd meegenomen door de pelgrims naar Santiago de Compostella, maar hoogstwaarschijnlijk is dit niet helemaal waar.

Tempranillo heeft veel andere namen. Alleen al in Spanje komt dit druivenras ook voor als Tinta del Païs, Tinto Fino en Cencibel.

Tempranillo kent veel benamingen. Zelfs in Spanje kom je de Tempranillo tegen met veel andere namen. In Penedès is de Tempranillo bekend onder de naam Tinto Fino. In Ribera del Duero is deze ook bekend als de Tinto Fino, maar ook als Tinta del Païs en ook in Cigales is de tempranillo bekend onder deze naam. In het midden van Spanje, in Valdepeñas, la Mancha en Almansa is de Tempranillo bekend als de Cencibel. Nog veel andere benamingen kom je tegen in Spanje.

Niet alleen Spanje voor Tempranillo

Tempranillo is niet alleen bekend in Spanje, ook al is het druivenras daar wel de bekendste. Ook in Portugal kom je de Tempranillo tegen en weer met andere namen. In de Dourovallei kent de Tempranillo de benaming van Tinta Roriz en in Alentejo, in het zuidoosten, is de Tempranillo bekend onder de naam, Tinta Aragonesa. De benaming Tinta is zeer toepasselijk, want de Tempranillo is een druif met veel kleur.

Spanje, het land van Tempranillo

Spanje is bekend om zijn Tempranillo. Vooral Rioja dankt zijn reputatie aan dit druivenras. Samen met Garnacha (Grenache) zijn de wijnen uit Rioja bekend geworden. Tempranillo kan goed tegen houtrijping en is weinig oxidatief. Dit maakt het druivenras ook zeer geschikt voor Rioja’s die lang op eikenhout liggen. Tempranillo is zelfs zo een goed druivenras dat het de Garnacha geleidelijk uit de Rioja verdrijft. Niet verwonderlijk, want Garnacha is redelijk oxidatief en heeft veel last van houtrijping.

Tempranillo en zwarte tanden

De schillen van de Tempranillo geven veel kleur af tijdens de gisting. Ook komt dat door de lange gistingsperiode die wel 20 dagen kan duren. Voor deze tijd krijgen wijnen van de Tempranillo vaak nog een schilweking.