Tekort aan Franse druiven voor wijn

Tekort aan Franse druiven voor wijnIs er dit jaar een tekort aan Franse druiven voor wijn te maken? Het ziet er erg somber uit dit jaar.

Het ziet er slecht uit voor dit jaar. Komt er een tekort aan Franse druiven voor wijn? Het areaal voor de druiven om wijn van te maken is schrikbarend laag.

Dit jaar is er een probleem, er is een groot tekort aan Franse druiven voor wijn te maken

Dit jaar staat de teller op een geschatte grootte van 37,6 miljoen hectoliters. Het wijnjaar gaat de boeken in als een laagterecord. Er schijnt een groot tekort aan wijndruiven te ontstaan. In vergelijking met afgelopen jaar is het verschil op dit moment 17 procent lager. In alle wijnregio’s lijkt het probleem te ontstaan, maar vooral de wijndistricten Bordeaux, het zuidwesten van Frankrijk, de Elzas en het Bourgogne district zijn getroffen. Ook in vergelijking met eerdere jaren is het verschil zelfs opgelopen tot 16 procent en dat is een behoorlijke aderlating die je misschien wel terug zou kunnen zien in de prijzen van de wijnen uit de wijngebieden.

Het probleem begon in het voorjaar

In het voorjaar is de ellende begonnen voor deze bovengenoemde wijndistricten. Het tekort aan Franse druiven voor wijn te maken is begonnen in het voorjaar met de koude nachten en de bevroren knoppen en daarna de bloesem.
Vooral de Elzas en de Bourgogne zijn ook nog eens getroffen door ernstige hagelbuien die een behoorlijk deel van de druiven heeft vernietigd.

Ook een probleem voor wijnen in het zuiden van Frankrijk

Zelfs voor de druiven in het diepe zuiden, de Languedoc en Rousillion, is er een probleem, daar was het probleem de regen en de wind. Door dit matige voorjaar was de vruchtzetting nogal onregelmatig.

Prognose voor de aankomende maanden voor de druivenoogst

Ondanks dat de maanden augustus en oktober nog moeten komen, ziet het er schrikbarend uit voor de druivenoogst. Het volume zal niet meer toenemen, maar de kwaliteit zou het wel kunnen winnen dit jaar. Als de kwaliteit hoog is en het volume laag, dan zullen de prijzen ongetwijfeld gaan stijgen. In de Bourgogne, waar de vraag toch al hoog is, zullen de wijnen misschien wel onbetaalbaar worden, als ze dit toch al niet waren.

Hoe het een en ander uit zal pakken, kun je volgend jaar terugvinden in de tabel voor de wijnjaren.

Tekort aan Franse druiven voor wijn