STOP DE PERSEN!!! De Barones is dood!

Barones Philippine de Rothschild

Als een BOM is het nieuws ingeslagen in de wijnwereld. The LEADING LADY of the Bordeaux is niet meer….

Met grote droefheid hebben de Wijngekken vernomen dat Barones Philippine de Rothschild, eigenaresse van o.a. Chateau Mouton Rothschild, in de nacht van vrijdag 22 augustus op zaterdag 23 augustus 2014 op 80 jarige leeftijd is komen te overlijden….

Hiermee is één van de grootste en belangrijkste vrouwen in de wijnwereld ons komen te ontvallen.

Barones Philippine de Rothschild

Het jaar 1933 was een belangrijk jaar voor de Rothschild familie. Baron Philippe Rothschild had de touwtjes in handen genomen op Chateau Mouton Rothschild en was als eerste al tien jaar eerder begonnen met het bottelen op het chateau zelf. De Grand Chai van het beroemde landgoed in de Pauillac werd gebouwd en werd volledig in gebruik genomen.

BaronnesDe Baron Philippe Rothschild had met de aankoop van een naburige wijngaard, Chateau d’Armailhacq het familiebezit flink uitgebreid. Nog veel belangrijker was het feit dat de familie de geboorte van hun dochter Philippine Mathilde Camille de Rothschild op 22 november 1933 aankondigde vanuit Parijs.

De trotse ouders, Baron Philippe de Rothschild en Elisabeth Pelletier de Chambure, waren niet getrouwd op het moment dat hun dochter geboren werd. Ze gingen uiteindelijk trouwen in 1934. In 1943 was de jonge Philippine de Rothschild getuige van het afvoeren van haar moeder, Elisabeth Pelletier de Chambure, door de Gestapo. Haar moeder stierf in een concentratiekamp in 1945. De toekomstige Barones Philippine de Rothschild werd gelukkig gered van dat wrede lot.

Philippine-RothschildVoordat Philippine de wijnwereld instapte is zij op 1958 afgestudeerd aan het Parijse Conservatoir National d’Art Dramatique. Ze is te zien geweest in talrijke toneelstukken, waaronder de productie van ‘Harold en Maude’ onder de artiestennaam van de Philippine Pascal.

Theater was echter niet haar lot. In 1981 werd ze blijvend betrokken bij Chateau Mouton Rothschild, die nu een Premier Grand Cru was geworden (in 1973 lees hier alles over op), waarbij zij direct betrokken was bij het organiseren van de eerste reizende openbare tentoonstelling van de originele kunst voor de bekende etiketten die gebruikt worden op alle verschillende jaargangen van Chateau Mouton Rothschild.

BaronnesDe Barones Philippine de Rothschild trouwde met de acteur en regisseur Jacques Sereys. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Camille Sereys de Rothschild geboren in 1961, die nu eigenaar is van Chateau Mouton Rothschild en Philippe Sereys de Rothschild, geboren in 1963. Philippe Sereys de Rothschild bekleedt momenteel de titel van vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Baron Philippe de Rothschild SA en is een mede-eigenaar van Chateau Mouton Rothschild.

Philippine de Rothschild trouwde voor een tweede keer, maar nu met Jean-Pierre de Beaumarchais, een bekende geleerde. Ze kregen een zoon, Julien de Beaumarchais de Rothschild, geboren in 1971. Julien de Beaumarchais de Rothschild is lid van de Raad van Commissarissen van Baron Philippe de Rothschild SA en mede-eigenaar van Chateau Mouton Rothschild. De barones laat ook achter 10 kleinkinderen na.

Barones bij de etikettenIn 1988 volgde Barones Philippine de Rothschild haar vader op, die dat jaar overleed. Onder leiding van de Barones Philippine de Rothschild begon Chateau Mouton Rothschild in 1994 een tweede Bordeaux wijn, Le Petit Mouton de Mouton Rothschild te produceren.

Le Petit Mouton ontleent zijn naam aan de officiële residentie van de barones en haar familie; dat is een klein huis gelegen naast het kasteel, dat bekend staat als Petit Mouton.

In 2004 wist de Barones Philippe Dhalluin te strikken voor Chateau Mouton Rothschild. Hij werd directeur (director) van het Chateau en hij wist de reputatie en de kwaliteit van de wijn weer op het hoogste niveau te krijgen. Chateau Mouton Rothschild telde weer mee bij de Premier Grand Crus!

Chateau Mouton Rothschild produceerde in 2006 dé beste wijn van dat wijnjaar. Ook in de jaren 2009 en 2010 produceerde Chateau Mouton Rothschild, met zijn rijke, opzichtige stijl, één van de beste wijnen van de Bordeaux.

Onder leiding van Barones Philippine de Rothschild renoveerde zij Chateau Mouton Rothschild; dat in 2013 werd afgerond. Ook is zij er in geslaagd om de 5e Grand Cru Chateau Clerc Milon om te turnen in een van de meest vooruitstrevende groene en milieuvriendelijke wijngaarden van de Medoc.

Barones 2In 2013 ontving Philippine de Rothschild, tijdens de Vinexpo in Bordeaux, de “Lifetime Achievement Award” van het Institute of Masters of Wine. Dat was niet haar enige prijs. Zo heeft zij ook de felbegeerde “Officier de la Legion d’Honneur” en de “Officier des Arts et des Lettres”.

De Barones Philippine de Rothschild was ook betrokken bij tal van charitatieve en filantropische doelen.

Niet alleen Chateau Mouton Rothschild had de aandacht van de Barones.

barones 1Als voorzitster en meerderheidsaandeelhoudster van Philippe de Rothschild SA, hielp ze de kwaliteit van hun landgoederen en een hogere omzet wereldwijd voor hun talrijke merken te bewerkstelligen. Chateau Clerc Milon en Chateau d’Armailhac aan de linkeroever (leftbank) van Bordeaux behoren ook tot de aandachtsgebieden. Naast hun drie Classified Crus in Bordeaux, voorzag de barones enorme groei met een van de toonaangevende merk wijnen ter wereld: Mouton Cadet en Champagne Barons de Rothschild.

Het bedrijf Philippe de Rothschild SA produceert ook wijnen in Napa Valley met Opus One, in Limoux met Domaine de Baron’arques en Almaviva in Chili. Alles bij elkaar is het bedrijf goed voor meer dan $ 350.000.000 aan wijnomzet elk jaar!

Philippine de Rothschild vertegenwoordigt het toonbeeld van gratie, elegantie, charmes, ambitie en eerlijk gezegd, alles wat goed is voor de Bordeaux. Ze was geliefd bij iedereen en zal door velen gemist worden.

De WijnGekken wensen haar familie veel sterkte in deze zware dagen en danken de Barones voor haar passie en inzet voor de Bordeaux en haar wijnen…

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!