Speciaal bier uit een Nederlands wijnvat
Er is een speciaal bier uit een Nederlands wijnvat uitgebracht. Dit bier mag wat kosten, maar dan heb je wel wat.
Na eerdere succesvolle introducties van Grand Prestige Vatgerijpt introduceert Hertog Jan vandaag een nieuw speciaalbier, gerijpt in wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Het is de eerste keer dat de bierbrouwer een wijneditie in de Grand Prestige Vatgerijpt-serie uitbrengt. Uit de maandenlange rijping op de Betuwse wijnvaten zijn 1700 flessen Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie voortgekomen. Dit zeer exclusieve speciaalbier is vanaf vandaag verkrijgbaar bij het Betuws Wijndomein en in de brouwerijwinkel in Arcen.
Hertog Jan brengt eerste wijneditie in zijn Grand Prestige Vatgerijpt-serie uit in samenwerking met Betuws Wijndomein
Twee werelden komen samen in de nieuwste variant Grand Prestige Vatgerijpt 2019. De Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen werkten nauw samen met Hertog Jans meesterbrouwer Gerard van den Broek en zijn team aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt wijneditie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen.
Nederlands vakmanschap van bier en wijn verenigen zich
De bierbrouwers zijn door de eerdere samenwerkingen met Nederlandse distillateurs Hooghoudt, Zuidam en Rutte geïnspireerd geraakt door smaken van eigen bodem. Het Betuws Wijndomein maakt wijnen van druivenrassen die minder zonne-uren en gewasbescherming nodig hebben dan gebruikelijk, waardoor zij het goed doen op de Betuwse kleigrond.
De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin. Deze wijn kreeg recent een gouden medaille in de categorie ‘Beste rode wijn’ tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen.
Hoe smaakt zo’n bier uit een wijnvat
Waar de combinatie tussen wijn en bier meestal vermeden wordt, gingen de Betuwse wijnmakers en de brouwers van Hertog Jan de uitdaging aan om deze wel samen te brengen. Beker: “Wijn maken is een vak, bier brouwen net zo. Voeg je deze twee werelden samen, dan wordt het pas echt spannend.” De eerste Vatgerijpt wijneditie heeft de smaak van het hout en de wijn opgenomen, wat zorgt voor een bijzondere smaakervaring. De rijping op wijnvaten zorgt voor een mooie balans in het bier tussen zoet, een licht zuurtje en een fruitig aroma. Het soepele bier combineert chocolade- en karamelsmaken met een ondertoon van rood fruit. Van den Broek: “Gedurende de beginperiode van het rijpingsproces stond de ontwikkeling van de smaak een beetje stil. Naarmate de tijd vorderde, kwam de smaak steeds beter tot stand. We zijn zeer verheugd over deze bijzonder goed geslaagde eerste wijneditie in onze Vatgerijpt-serie.”
De Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie kost je voor een fles van 75 cl. 25 euro.
Wat doet het Betuws Wijndomein
Het Betuws Wijndomein maakt met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Eigenaren Diederik Beker en Arina van Leenen hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard in Erichem. Alle druiven worden gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen.
Hertog Jan brouwt naast een van Nederlands populairste Pilseners al sinds 1981 een reeks speciaalbieren. Het meest bekende speciaalbier is Hertog Jan Grand Prestige, dat meermaals bekroond is op internationale bierwedstrijden.