Een Spaanse Cava is geen Spaanse Champagne en wat is de beste Cava

Een Spaanse Cava is geen Spaanse Champagne. De traditionele manier om een Spaanse Cava te maken Wat is een Spaanse Champagne? Bestaat die wel of is dit een Spaanse Cava? En is de beste Cava beter dan een goedkope Champagne?

Wat is een Spaanse Champagne en bestaat die wel? Veel mensen noemen een Spaanse Cava een Spaanse Champagne, maar is dat terecht of goed? Het zijn zeker niet dezelfde mousserende wijnen, maar er is zeker een overeenkomst tussen deze mousserende wijnen.

Spaanse Champagne is een Spaanse Cava

Spaanse Champagne is een Spaanse Cava. Cava komt altijd uit Spanje en een Spaanse Champagne bestaat niet. Deze mousserende wijnen zijn altijd op dezelfde manier gemaakt als een Champagne, dat dan weer wel. Het grote verschil tussen een Cava en een Champagne zijn de druivenrassen. Waar ze voor Champagne Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier gebruiken, gebruiken ze voor Cava de druivenrassen Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Dit zijn authentieke druivenrassen voor Spaanse Cava en geven de wijn frisheid en complexiteit.

Dat betekent een traditionele opvoeding van deze mousserende wijnen. Na het binnenhalen van de druiven (de oogst) worden de druiven geperst. De schillen blijven achter en het sap van de druiven laten ze vergisten. Na de vergisting wordt de wijn op fles gedaan (gebotteld) en afgesloten met een kroonkurk. Daarbij wordt wat suiker toegevoegd en de bubbels ontstaan in de fles, zo simpel is deze methode traditionelle.

Een Spaanse Cava is geen Spaanse Champagne. Hier een leuke Champagne voor weinig geld

Na deze 2e vergisting (de vergisting op de fles) haalt de wijnboer het sediment (de vaste stoffen die ontstaan bij het vergisten) uit de fles en doet de wijnboer nog wat nieuwe Cava in de fles om de fles mooi en geheel af te vullen. Daarna krijgt deze ‘Spaanse Champagne’ zijn originele kurk (champagnekurk) met een ijzeren mantel. Dit is om de druk in de fles te kunnen weerstaan. De Cava krijgt nu flesrust van minimaal 9 maanden om de wijn en de mousse te laten integreren. De wijn wordt nu meer compleet en niet 2 afzonderlijke ingrediënten.

Dat is in het kort wat een traditionele opvoeding (methode traditionelle) is. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken om een fles Cava te maken.

Waarom is een goedkope Champagne slechter als een goede Cava

Goedkope Champagne bestaat eigenlijk niet. Champagne is een duur product en hiervoor moet je gewoon een prijs neerleggen. De kosten van de druiven, grond, manuren en alles eromheen is bij Champagne gewoon duurder. Champagne is ook geen wijn, het is een merk.
Als je een Champagne in de aanbieding ziet kun je die beter laten liggen. Je geld is meer waard bij een goede Cava. Een goede Cava is zijn geld bijna altijd dubbel en dwars waard en zelden voel je je bedrogen. Dat is iets wat ik van Champagne niet kan zeggen.
Natuurlijk zijn er heel goede Champagnes. Champagne is niet voor niets een van de beste wijnen van de wereld, maar hiervoor moet je dan wel een bepaalde prijs betalen.

Wat is lekkerder, Cava of Champagne

Gemiddeld is een Cava lekkerder dan een Champagne. Zeker voor een beginnende wijndrinker is Cava gewoon lekkerder. Een Cava is milder in zijn zuren en de druivenrassen zijn anders. In een Cava proef je de zon. Een Champagne heeft meer zuren, dus veel mensen vinden een Champagne zuurder smaken. Vooral een droge Champagne komt strenger over en hier moet je van houden.
Koop ook nooit een droge Champagne voor bij de oliebollen of de appelflappen. De suikers van de oliebollen en de appelflappen combineren slecht met een ‘zure’ Champagne. Dan kun je beter je geld uitgeven aan een Demi-sec Champagne of nog beter: een goede Cava.

Een Spaanse Cava is geen Spaanse Champagne. Een dure Champagne is bijvoorbeeld Moet & Chandon

Cava, een goedkope Champagne van andere druiven

Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter.

De kleur van deze Mastinell Cava is medium diep en strogeel op de tong. De lichte en kleine bubbels in deze Cava duiden op kwaliteit. De kleur in de rand is goudgeel en medium vol / 2,7

De neus van deze Spaanse Cava heeft veel kwaliteit. Het zachte karakter van deze Spaanse mousserende wijn komt duidelijk naar voren. Zachte zuren met rond en mollig fruit (dit heeft Champagne zelden). Deze Spaanse mousserende wijn is lieflijk in de geur met veel brioche tonen (brooddeeg). Deze tonen krijg je bij een langere flesrust van een mousserende wijn. Dit maakt deze Cava meer complexer en meer één geheel als een goedkope Cava. Zachte weelderige zuren in de neus met gedroogd fruit als gele en groene appel, brooddeeg en gedroogde tropische vruchten. De neus is vol en diep en komt prachtig los  / 4,2

Een Spaanse Cava is geen Spaanse Champagne en wat is de beste Cava. Mastinell Cava is een zeer goede Cava

Smaak: de smaak van een goede Cava kan hemels zijn. Helaas is een top Spaanse Cava nooit goedkoop, maar altijd veel goedkoper als een Champagne. Zo is het ook met deze Spaanse Cava. Een smaak die dicht in de buurt komt van de beste Cava wijnen die ik geproefd heb. De smaak heeft duidelijke hazelnoot tonen van het ouderen. Het fruit is meer op de achtergrond en heeft een secundaire invloed op de witte wijn. Prachtig gedroogd fruit zit er in deze Spaanse Champagne en die vergelijking mag ik nu wel trekken. Gedroogd fruit met net genoeg zuren om je mond niet te doen samentrekken. Het gedroogde fruit is prachtig in balans met de secundaire tonen in de wijn. Je proeft als het ware wat hout in de wijn en je waant jezelf in een oude Spaanse wijnkelder. De smaak is complex en vol met een prachtige lange en droge afdronk / 7,6

Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva:
Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt. Het is ook een Cava die past bij lekker eten. Veel maaltijden kan deze brut wijn complementeren en zal dit in de praktijk ook doen. De prijs van deze Cava valt nogal mee en zal nooit een Champagne prijs kunnen bereiken. Hierdoor krijg je ook veel kwaliteit voor je geld. Je moet deze Cava wijn wel online kopen, een fysiek adres is mij onbekend. Maar meestal is dat ook geen probleem.

Deze Mastinell Cava heeft charme en complexiteit, een prachtige neus en dito smaak. Een Spaanse Champagne is toch wel op z’n plaats / 2,6

Dus geef ik deze Spaanse Mastinell Cava een totaal van 17,1 punten. Een prachtige Cava die te koop is voor de prijs van rond de 18 euro. (even Googlen voor verkoopadressen).