Sjef van Oekel met ‘Vette Jus’

sjef van oekel

Sjef van Oekel is een niet bestaand iemand. Het is een in 1972 door Wim T. Schippers bedacht figuur die oorspronkelijk gespeeld werd door Dolf Brouwers in de televisieseries van Wim T. Schippers. Later kwam deze personage ook terug als stripfiguur getekend door Theo van den Boogaard en geschreven door Wim T. Schippers.

sjef van OekelSjef van Oekel is, wat niet veel mensen eigenlijk weten, een Belg, afkomstig uit Reet. Echter hij praat zonder een Vlaams accent. Van Oekel gaat altijd gekleed in een zwart kostuum, bril, klein snorretje. Het personage drukt zich vaak uit in archaïsmen en oude retoriek.

Nadat Wim T. Schippers Sjef van Oekel had bedacht kwam Harry Touw met de suggestie om zijn vriend Dolf Brouwers voor de rol aan te nemen. Het personage heette toen nog “S. Van Oekel” en het was Brouwers die hem “Sjef” doopte.

Het personage speelde eerst in bijrolletjes in de televisieseries van Barend Servet. In de actualiteitenrubriek Achter het net van Barend Servet speelde hij een patatbakker uit het Vlaamse Reet waarvan de patatkraam in brand was gevlogen en hij met hulp van anderen een herstart maakte. Opvallend was dat Sjef hierbij met een sterk Vlaams accent sprak wat later niet meer het geval was.

Mensen herinneren Sjef van Oekel zeker aan zijn catchphrases, zoals “reeds…”, “pardon reeds” en “ik word niet goed….”.

Nationaal bekend werd hij met het lied “Vette Jus” (1973), dat hij vanachter een volgeladen tafel zong, waarna hij tenslotte ter aarde stortte te midden van de borden en schotels.

Uiteindelijk kreeg hij in het seizoen 1974-75 zijn eigen televisieprogramma Van Oekel’s Discohoek. Daarin ontving hij Nederlandse en buitenlandse popartiesten die, overduidelijk playbackend, optraden. Regelmatig viel er een kantoorkast om of struikelde Van Oekel over een kabel, zodat het geluid uitviel. Na enige tijd beschouwden sommigen het als een eer om in het programma geweest te zijn.

Het optreden van de Amerikaanse Donna Summer met haar song The Hostage waarin zij aan het begin een rinkelende telefoon opneemt, is legendarisch: assistent Evert pakt net voor haar de telefoon op en zegt na enig luisteren: “Mevrouw, er is geloof ik telefoon voor u”. Van Oekel was helemaal in vervoering van Donna Summer zelf. De zangeres zelf keek later, zo blijkt uit interviews, overigens met dankbaarheid erop terug. Het programma was eigenlijk een grote persiflage op het fameuze popprogramma AVRO’s Toppop, waarbij het playback-karakter er wel heel dik bovenop lag.

Nadat Van Oekel tijdens de uitzending op de dag na kerst niet goed werd en in de fietstas van zijn sidekick de boekhouder ir. Evert van der Pik (Jaap Bar) had gekotst, begon Henk van der Meyden een actie tegen het programma mede omdat die dag op het andere net de EO uitzond met geestelijke liederen en miljoenen mensen hierdoor tot van Oekel waren veroordeeld, omdat er nog maar 2 netten waren. De lezers van het tijdschrift Muziek Expres verkozen Sjef van Oekel echter tot “Populairste televisiepersoonlijkheid van 1974.”

Veel kijkplezier….

Songtekst Vette Jus

Zuurkool met vette jus
Soep vooraf, ja dat is mijn menu
Kaantjes met bruine bonen
Flink veel ei, niet van dat gewone
Blokken kaas met mayonaise
Warme friet en ook saucijzen
Sperciebonen uit het vet
Pap van brood, zo is het maar net

Arme kip, zo van het spit
Flink veel aardappelen waar een korstje aan zit
Een lekker prakje met een kuiltje jus
Garstig spek, dat is wat ik lus
Gebakken milt versierd met een sprotje
Zure bommen uit een potje
Ossetong in hete brij
Gegarneerd met dampende prei

Zwanehals gevuld met druiven
Paardehoef om af te kluiven
Wat dacht u van een pudding met bessesap
En als toetje garnalenpap
Slappe thee en vruchtenijsjes
Lendelappen met vele radijsjes
Gebraden haan in druipend vet
Koffie toe en dan naar bed

Hutspot met warme croquetten
En een doekje om de mond te betten
Oude kaas in vele talen
Oude vis kan veel verhalen

Rode wijn en pruimedanten
Zeer veel drank en ook fazanten
Tonnen bier en stapels brood
Harde worst vol kokosnoot
Pittig sausje van weleer
Ach wat wil een mens nog meer
Kastanjes op de geitebrij…

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!