Sauvignon Blanc uit Alto Adige, een aanrader onder de witte wijnen

Alto Adige, een klein dal dat ligt onder Oostenrijk en Zwitserland in het mooie Italiaanse landschap.

Net onder de hoge bergen van Oostenrijk en Zwitserland vind je Alto Adige. De hoofdstad is Bolzano (of in het Italiaans ‘Bozen’). Het is een klein langwerpig district met veel grote wijnen en proefondervindelijk heb ik dat mogen meemaken. Op 6 mei was er een overzichtsproeverij van de wijnen van Alto Adige. De proeverij werd gegeven in het majestueuze Amsterdamse Hilton hotel. Aldaar waren er 32 tafels met 41 producenten en talrijke mooie rode en witte wijnen.
Veel wijnen worden via de wijncoöperaties verkocht. De wijnboeren zijn daar te talrijk en hebben daar té kleine stukjes grond voor om dit alles in eigen beheer te doen. Maar liefst 98% van de wijnen bezit daar een DOC status, dus met de kwaliteit zit het wel goed.
Het district is amper 5300 hectare groot met wijngaarden die tussen de 200 en de 1000 meter hoog liggen. Door die hoogte houden de wijnen in Alto Adige hun heerlijke frisheid. In de Alto Adige gaan ze dus voor topkwaliteit. Het is ook een zeer droge streek met veel afwisseling in de bodemgesteldheid en de grote verschillen in hoogte.
De bodem bestaat uit harde bergsteen tot rivierbezinksel. Rond de stad Bolzano vind je nog gletsjerpuin en vulkanisch gesteente en in de Val Venosta is het merendeel leisteen.

Talrijke mooie wijnen heb ik geproefd die ik jullie niet wil onthouden. Het is een onmogelijke taak om ze allemaal te noemen, maar de mooiste wijnen die het meest indruk op mij hebben volgen hieronder:
Van de Kellerei Kaltern Caldaro waren de Pinot Grigio Söll 2012, de Blauburgunder 2011 en de Blauburgunder Saltner 2011 zeer mooi. Deze wijnen zijn verkrijgen via Wijnimport Bart en de Sligro.
Ook Castelfeder maakt mooie wijnen. De Vernatsch Breitbacher 2012 en de Pinot Nero Riserva Burgum Novum 2010 sprongen hier uit.

Uitzonderlijke mooie kwaliteit proefde ik bij Cantina Valle Isarco. Prachtige witte wijnen, waar de Valle Isarco Sylvaner Aristos 2011, de Valle Isarco Grüner Veltliner Aristos 2011 en de Sauvignon Aristos 2011 eruit sprongen.
Bij wijnboer Kurtatsch-Cortaccia proefde ik de Chardonnay Pichl 2012, deze was prachtig complex en vol mineralen. Ook de Sauvignon Kofl 2012 prachtig. Ontzettend fris en met superfruit.
Bij de importeur van Girlan (de Wijnengel) proefde ik een mooie Sauvignon Indra 2012, een prachtige neus en zeer fris terwijl de Chardonnay Flora 2011 mooi zacht fruitig was. De rode Pinot Noir Riserva Trattmann 2010 had prachtig fruit en een breed smaakpalet met een lange afdronk.
Als laatste kan ik het Weinhof Kobler noemen. De Chardonnay was hier uitstekend, maar ook de Gewürztraminer Feld 2011 was een zeer mooi en superevenwichtig glas wijn.
Ook de seminar van Ronald de Groot van Perswijn was zeer interessant. Goed gepresenteerd en met tal van wetenswaardigheden en feiten die je anders in het mooiste wijnblad van Nederland moet lezen.

Vooral vond ik de Sauvignon Blanc een prachtige druif die in Alto Adige goed gedijt. Mooie zuren en enorme frisheid straalden je tegemoet. De hoogte van de wijngaarden zijn hier zeker debet aan. Volheid met een prachtig smaakpalet die je zeker eens moet proberen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin