Saumur-Champigny, rode wijn uit het Loiredal

Saumur-Champigny, de cabernet francSaumur-Champigny ligt in het Loiredal. Uit het Loiredal komen de mooiste Cabernet Franc wijnen van de wereld. De famille Bougrier is een bekende wijnfamilie in dit wijndistrict. Zal deze bekende naam en een bekend wijndorp een goede combinatie opleveren?

Rode wijnen van Saumur-Champigny behoren tot de beste rode wijnen uit het Loiredal.

Feiten van en rond Saumur-Champigny AOP

Saumur-Champigny is een AOP en een wijn met erkende herkomstbenaming geproduceerd in de regio van Saumur. De wijngaarden van Saumur liggen over 9 gemeenten van Maine en Loire verspreid. De wijngaarden van Saumur-Champigny behoren tot de beste terroirs van de gemeente Saumur.

Het Loiredal

Er zijn wel wat verschillen in de AOP wijnen. Saumur AOP geldt voor witte, rosé en rode wijnen, terwijl Saumur-Champigny alleen maar rode wijnen voortbrengt en dan vaak alleen nog van de Cabernet Franc druif. Daarnaast heb je nog Coteaux de Saumur, die is alleen voor zoete wijnen en Saumur mousseux is alleen voor wijnen met bubbels (méthode traditionelle).

Saumur, de witte druif is Chenin Blanc

Heden ten dage wordt er meer als 80.000 hectoliter aan wijn geproduceerd in de Saumur-Champigny regio. In totaal is er meer als 1500 hectare aan wijngaarden. Als je er geweest bent dan zul je dat wel weten. Tot zover het oog reikt zie je alleen maar glooiende hellingen met druivenranken. Saumur-Champigny uit het Loiredal behoort tot de beste Cabernet Franc wijnen van de wereld. Het klimaat is uitermate geschikt voor dit druivenras dat familie is van de Cabernet Sauvignon.

Veel mooie kastelen in het Loire dal en in Saumur-Champigny

In theorie mag je Cabernet Sauvignon ook gebruiken voor een rode wijn uit Saumur-Champigny. Tot een percentage van 10 % is geoorloofd in de assemblage van deze rode wijn uit het mooie Loiredal. De rode wijnen uit Saumur-Champigny worden altijd traditioneel gevinifieerd en er wordt zelden hout gebruikt voor de opvoeding. De wijnen worden doorgaans opgevoed op RVS of traditioneel in betonnen of houten kuipen.

De rode wijnen van Saumur-Champigny

De rode wijnen van Saumur-Champigny zijn dus bijna altijd vrij van houttonen. Deze wijnen zijn ook altijd fris met flink wat zuren. De Cabernet Franc in dit gebied produceert een hoge zuurgraad. Alleen in zeer warme jaren krijg je een volle rode wijn met een meer zuidelijk karakter.

domaine du clos maurice Saumur-Champigny

Geproefd:
Saumur-Champigny uit het Loiredal van famille Bougrier en gemaakt van de Cabernet Franc uit 2016

Kleur: de kleur van deze rode wijn is vol en roodpurper. In de rand heeft deze rode wijn een kleur van roze met een lichte paarse tint / 2,8

Neus: in de neus heeft deze rode wijn duidelijke tonen van de Cabernet Franc. Zwarte bes en veel kruidigheid (wat typisch is voor een Cabernet Franc uit Saumur). Deze rode wijn komt wel iets groenig over, maar dat geeft deze rode wijn best wel kracht en karakter. Wat potloodslijpsel, zeezout en zwarte peper komen later ook naar boven. De neus is diep, krachtig en vol. De neus is medium complex / 3,7

Saumur-Champigny vin'sSaumur met veel Franse wijnbars

Smaak: de smaak van deze Cabernet Franc wijn heeft wat minder kracht in de smaak. Ook in de smaak komt het groene karakter iets naar boven. Pittige cabernet franc tonen met peper, wat potloodslijpsel, zwarte bes en wat zure kers vind ik in de smaak van deze wijn. De body is krachtig met zachte tannines. De smaak heeft een medium complexiteit. De afdronk is goed en lekker zacht / 6,3

Mijn eindconclusie over deze rode wijn uit de Saumur-Champigny wijn
Het Loiredal kan fantastisch mooie wijnen voortbrengen, maar het wijnjaar is cruciaal voor dit wijndistrict. Het wijnjaar 2016 heeft een 4 sterren rating in de Wijnjaren tabel op wijngekken.nl, dus een slecht wijnjaar is het zeker niet. Deze rode wijn uit Saumur-Champigny heeft toch wat ‘groene’ trekjes die onrijp overkomen, maar deze wijn wel wat pit meegeven / 1,6

Dus geef ik deze rode Saumur-Champigny van famille Bougrier een totaal van 14,2 punten. Een goede score.

Saumur-Champigny. Wijn, stokbrood en knoflook