Rotwein uit Duitsland

Duitsland 1

Rotwein uit Duitsland, daar kan je niet meer om heen. Van heerlijke subtiele wijnen met veel rood fruit tot wat krachtigere wijnen met houtlagering.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”

    ” ]

Wijn is al een eeuwenoud product en het genot om wijn te drinken is een eeuwenoude traditie. Lang voor onze jaartelling werd er in landen als Griekenland, Italië en Frankrijk al wijnen gedronken. Maar er is meer op de wereld dan alléén deze landen, neem nou Duitsland.

Duitsland bestaat uit meerdere districten en het de wijnen houden niet op bij Rheinhessen en de Pfalz. Hoogwaardige rode wijnen worden er in Duitsland gemaakt. Wijnroutes te kust en te keur die je op de kronkelende wegen kan verkennen en talloze vriendelijke wijnboeren die je graag een glaasje Duitse Rotwein willen aanbieden. Duitse Rotwein moet je proeven en gewoon op dezelfde manier als wijnen uit landen als Griekenland, Italië en Frankrijk.

Welke soorten Duitse wijnen zijn er

Rode wijn komt van blauwe druiven en ook Duitse rode wijn worden gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de schil maakt de rode wijn. Heb je een dunne schil, dan krijg je een lichte rode wijn en heb je een dikkere schil dan krijgt de wijn meer kleur.

spätburgunder
De druif van de Spätburgunder brengt lichtrode wijnen voort.
Duitse rode wijnen worden grotendeels gemaakt van de Spätburgunder oftewel de Duitse Pinot Noir. Ook worden druivenrassen gebruikt als de Saint Laurent, die volle en fruitige wijnen voortbrengt. De lichte rode wijnen komen van de druivenrassen als Portugieser, Schwarzriesling (oftewel Pinot Meunier) maar ook de donkerrode Lemberger mag niet vergeten worden.

De Regent en ook de Dornfelder zijn druivenrassen die in opmars zijn. Daarnaast zijn er nog verschillende andere druivenrassen die op kleine schaal verbouwd worden.

dornfelder
De donkere druif van de Dornfelder geeft veel kleur aan de wijn.
Duitse rode wijn komt voor in diverse kleurstellingen van de rode kleur. Kleuren die variëren van helder rood tot donker paars komen ook voor in Duitsland. De kleur komt van de schillen die met het druivensap mee gist en dat is in Duitsland niet anders.

Duitse rode wijn kan je ook gebruiken voor opleg in je kelder of op een ander plekje waar je je wijn bewaard. Ook Duitse rode wijnen moeten koel bewaard worden en zeker niet naast de kachel.

Blauer Portugieser
De Blauer Portugieser in zijn volle glorie.
Duitse rode wijn een paar jaar bewaren is geen enkel probleem en in sommige gevallen kunnen Duitse wijnen goed ouderen. De wijnen ondergaan dan een ontwikkeling die heel vaak positief uitvalt. De lichte rode wijnen als de Portugieser en de Schwarzriesling zijn eerder gemaakt voor snelle consumptie en dienen niet te worden opgelegd.

Ook de Duitse rode wijn behoor je uit te schenken in grote glazen die bij voorkeur gemaakt zijn van kristal. De wijn kan in de grote kelken goed ademen en komen ‘dan goed los’. Zachtjes rondwalsen om het boeket vrij te maken en het genieten kan beginnen. Witte wijnen daarentegen zijn fragieler en dienen te worden uitgeschonken in kleinere glazen. Ook moet je Duitse Rotwein van tevoren openen en laten ademen. Jonge wijn is hierbij gebaat en soms kan je ze zelfs beter karafferen (overschenken in een karaf). Hierbij komt zuurstof bij de wijn en de wijn wordt op deze manier meer ‘open’.

Bij welke gerechten moet je Duitse Rotwein drinken

Voor de Duitse Rotwein gelden dezelfde regels als voor andere soorten rode wijnen. Wel is Duitse Rotwein meestal iets lichter en die hoort dan ook bij iets lichtere maaltijden.

Duitse rode wijnen passen daarentegen ook goed bij rood vlees, zoals rundvlees maar pas wel op met te stevige sauzen. De wijnen vullen de maaltijd aan en staan niet op zichzelf. Wijnen behoren de maaltijden te complementeren en niet te overheersen, of nog erger: dat de maaltijd te zwaar is voor de wijn. Hierdoor valt de wijn helemaal in het niet en het is weggegooid geld.

De Lemberger geeft veel kleur aan de wijn.
De Lemberg geeft veel kleur aan de wijn.
Het is een vak apart om de juiste wijnen te kiezen bij een maaltijd en dat geldt ook zeker voor Duitse Rotwein. Dat komt door de lichtere structuur.

Als je bij het gerecht wat wijn moet gebruiken dan kan je beter de wijn nemen die je uitschenkt tijdens de maaltijd. De wijn complimenteert de maaltijd dan nóg beter.

Duitse Rotwein past ook heel goed bij lichtere kaassoorten. Voor blauwe schimmelkazen kan je beter een wijn kiezen van bijvoorbeeld het druivenras Regent. De Regent is de basis voor de wat zwaardere Duitse wijnen en passen perfect bij de zwaardere gerechten of schimmelkazen.

Hoe ouder de wijn, hoe meer de wijn is afgerond. Hierbij moet je ook rekening houden met zachter smakende kazen. Bij de zachter smakende kazen kan je dan ook beter een iets oudere wijn kiezen. Het kan dus óók een zwaardere wijn zijn die dan wat ouder is.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin