Column – Martin Kuhlman “Rosé or not rosé, vraag met Koningsdag”

koning willem alexander
Wanneer kies je een rosé en wanneer een rode of witte wijn. Een belangrijke vraag in dit culinaire wijnland. Het prachtige wijnland Nederland met al zijn kritische wijnproevers, mooie wijngaarden, een toekomstige koning en ondernemende wijnboeren.

Rosé, het is geen rood en het is geen wit. Wat moet je ermee? Het is feestelijk, dat roept het in ieder geval bij mij op. Feestelijk, het doet me zelfs denken aan Koninginnedag of Koningsdag, aan Koningin Maxima en aan feest! En feest gaat het worden: 30 april 2013 gaat het gebeuren. Hoe gaan we het noemen? Rosé-dag lijkt mij een hele mooie benaming voor deze dag.

Hoeve Nekum is een Maastrichts wijnhuis en de wijn die ze hier maken wordt op de bruiloft van Prins Willem Alexander en Maxima geschonken.
Het is natuurlijk meer dan dat. Meer dan rood of wit. Rosé is een wijn van blauwe druiven waarvan de schillen kort zijn meegegist. De druivenschillen zijn eerder uit de gisttank gehaald, dat verklaart ook de lichte rode kleur en hoe langer de druiven tijdens de gisting in de gisttank blijven, des te dieper de kleur wordt. Rosé is toegankelijker en minder streng dan een rode wijn. Lekker om jong te drinken. Zomers! Dat is het eerste wat er in mijn hoofd opkomt, maar ook op dagen met slecht weer moet je deze wijn niet uitsluiten. Het is zeker geen aftreksel van een rode wijn. Nee, daar zijn ze echt te goed voor.

In de ’70er jaren was het een échte hype, liters rosé gingen er toen doorheen. Rosé in vijf-liter-tanks. Rosé uit de Loire en niet aan te slepen. Vijf liter voor ongeveer vier gulden – uit de goede oude tijd dat geld nog geld was – en die prijs ligt tegenwoordig wel anders. Rosé is tegenwoordig een échte wijn. Niet het kleine broertje of zusje van de grote sterke rode of witte broer en rosé wordt over de hele wereld gemaakt.

koninginnedag willem alexander
Koningsdag in Nederland. Feest en rosé.
Rosé is wel een tijdloze wijn die steeds weer terugkomt. Een frisse en feestelijke wijn. Laten we gewoon veel meer rosé maken in Nederland. Misschien moet rosé wel worden uitgeroepen worden tot de nationale wijn, een koningshuiswijn. Een donkergekleurde rosé lijkt toch wel heel veel op oranje. We moeten een wet aannemen die ingaat op 30 april, als Willem-Alexander koning wordt. De rosé uitroepen tot een nationale wijn. Een Maxima-wijn, een wijn van passie en liefde.

De rosé als Nationale drank met Maxima op het etiket, dan zet je Nederland als exportland pas écht op de wijnkaart. Dan krijgt iedere Nederlander een flesje rosé met Koningsdag mee naar huis en dan kunnen we allemaal gaan toasten op de monarchie. Lang leve de Koning, lang leve Maxima en lang leve Beatrix. Lang leve de Nederlandse wijnindustrie.

Als toekomstbeeld zie ik het helemaal zitten: Nederland wordt wijnland nummer 1 in de wereld. Een wijnland van rosé, passie, koningsdag, Willem-Alexander, Maxima en… liefde. Liefde voor de rosé.

Rosé, de nieuwe monarchie wijn?

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin