Wanneer kies je een rosé en wanneer een rode of witte wijn. Een belangrijke vraag in dit culinaire wijnland. Het prachtige wijnland Nederland met al zijn kritische wijnproevers, mooie wijngaarden, een toekomstige koning en ondernemende wijnboeren.
Rosé, het is geen rood en het is geen wit. Wat moet je ermee? Het is feestelijk, dat roept het in ieder geval bij mij op. Feestelijk, het doet me zelfs denken aan Koninginnedag of Koningsdag, aan Koningin Maxima en aan feest! En feest gaat het worden: 30 april 2013 gaat het gebeuren. Hoe gaan we het noemen? Rosé-dag lijkt mij een hele mooie benaming voor deze dag.
In de ’70er jaren was het een échte hype, liters rosé gingen er toen doorheen. Rosé in vijf-liter-tanks. Rosé uit de Loire en niet aan te slepen. Vijf liter voor ongeveer vier gulden – uit de goede oude tijd dat geld nog geld was – en die prijs ligt tegenwoordig wel anders. Rosé is tegenwoordig een échte wijn. Niet het kleine broertje of zusje van de grote sterke rode of witte broer en rosé wordt over de hele wereld gemaakt.
De rosé als Nationale drank met Maxima op het etiket, dan zet je Nederland als exportland pas écht op de wijnkaart. Dan krijgt iedere Nederlander een flesje rosé met Koningsdag mee naar huis en dan kunnen we allemaal gaan toasten op de monarchie. Lang leve de Koning, lang leve Maxima en lang leve Beatrix. Lang leve de Nederlandse wijnindustrie.
Als toekomstbeeld zie ik het helemaal zitten: Nederland wordt wijnland nummer 1 in de wereld. Een wijnland van rosé, passie, koningsdag, Willem-Alexander, Maxima en… liefde. Liefde voor de rosé.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin