ROMAIN BOURGER wint de CHATEAUX & DOMAINES CASTEL SOMMELIERS CUP 2015

CHATEAUX & DOMAINES CASTEL SOMMELIERS CUP

Ja, ook een delegatie van WijnGekken.nl was aanwezig bij deze spannende wedstrijd der titanen op het sommeliergebied.

Martin Kuhlman en Chris Kuhlman waren speciaal uitgenodigd door André Koopman van GROUPLFE om dit spektakel ‘live’ mee te maken!

Op 27 en 28 september 2015 barstte in het vorig jaar geopende Van der Valk Hotel in Hoorn de strijd los om de felbegeerde Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup! Een internationale wedstrijd voor jonge, talentvolle sommeliers uit Europa.

Vorig jaar vond de primeur in Polen plaats, waar de Nederlandse TOPsommelier Jan-Willem van der Hek won. HIER kunt u het verslag van die wedstrijd nog eens rustig nalezen…

1443538324053

Twaalf sommeliers uit 7 verschillende landen zetten gedurende 2 dagen hun wijnkennis -en vaardigheden in om kans te maken op de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup. Een prachtige kans om zich als sommelier nóg beter op de kaart te zetten!

1443538344420De wedstrijd begon op zondag 27 september met een pittig theoretisch examen, bestaande uit 45 vragen over onder andere diverse wijngebieden, vinificatiemethodes, druivenrassen en wijn/spijscombinaties. Daarnaast werden de sommeliers letterlijk op de proef gesteld door het blindproeven van vijf verschillende dranken.

De spanning zat er goed in bij de kandidaten, zo ook bij Maaike Kaufmann van Restaurant Jaime van Heije. “Blindproeven was het leukste onderdeel, volgens mij had ik ze allemaal goed. Ik vergat alleen het eerste glas op te schrijven. Dat was wel even balen!” vertelde zij glimlachend.

Op maandag 28 september startte het praktijkexamen, waarna de drie beste sommeliers zich plaatsten voor de finale. Hiervoor moesten de deelnemers twee wijnen proeven en gedetailleerd beschrijven, een wijn correct decanteren en de ideale wijn zoeken bij een gerecht.

IMG_0378Uiteindelijk werden kwamen er drie finalisten uit de bus: Lendl Mijnhijmer (Waterproef), Ruben Kwakman (le VIN ‘x) en Romain Bourger (The Vineyard at Stockcross, UK). Zij streden om de eerste plaats in een speciaal ingerichte bioscoopzaal van JT in Hoorn.

De finale bestond uit een aantal praktijkonderdelen, waarbij de drie heren een aantal tafels met juryleden zo goed mogelijk moesten bedienen.

Na twee spannende dagen was het zover: Romain Bourger mocht de winnaarsschaal van de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2015 in ontvangst nemen. Deze werd door Edwin Raben, medeorganisator en voorzitter van het NGS (Nederlands Gilde van Sommeliers), uitgereikt.

12038560_1001755226514363_4036384514556426269_nJuryvoorzitter René van Heusden was duidelijk over het bepalen van deze winnaar. “Romain is een jonge, maar behoorlijk ervaren sommelier. Dat liet hij bij de diverse wedstrijdonderdelen zien. Hij is gedreven, heeft oog voor detail en heeft een groot proefvermogen. Geweldig om te zien hoe hij alles gestructureerd en met finesse aanpakt!”

1443538333927Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden beloond met een prachtige 2e en 3e plek.

Een prestatie om trots op te zijn, zeker gezien het niveau van deze wedstrijd.

Châteaux & Domaines Castel kijkt in ieder geval uit naar de Sommeliers Cup in 2016, die dan in Engeland wordt gehouden.

Wij van Wijngekken.nl zijn onder de indruk van de geweldige organisatie die zij hebben weten neer te zetten.

Na de spannende wedstrijd werden de Champagnes van Pommery ontkurkt, waarna een geweldig diner werd aangeboden door de organisatie. Tijdens het diner, waar overigens zeer smakelijke wijnen geserveerd werden, werd de winnaar bekend gemaakt.

Wij hebben erg genoten van dit festijn en hopen er volgend jaar ook weer bij te zijn… 😉

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!