Rode wijn is niet slecht voor de tanden

goed poetsen na rode wijn drinkenRode wijn kan helpen tegen tandbederf en andere tandheelkundige problemen

De verminderde risico’s op hart- en vaatziekten en tal van voordelen voor de gezondheid zijn al lang in verband gebracht met rode wijn, daar hebben wij als WijnGekken inmiddels al genoeg over geschreven.

Misschien is het onnodig om te zeggen dat specialisten wijzen op een matig gebruik van alcoholische dranken en daar valt rode wijn ook onder. Het is wel goed om te weten hoeveel voordelen rode wijn heeft voor de gezondheid, maar rode wijn heeft er nu ook nog een ander voordeel bij gekregen. In een recentelijk onderzoek komt naar voren dat rode wijn ook voordelen biedt tegen tandbederf en andere tandheelkundige problemen.

 

Rode wijn slecht voor de tanden? Een fabel…

Dit is wat de resultaten laten zien van een specifiek onderzoek wat is gehouden door de onderzoekers van de Pavia Universiteit. Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Food Chemistry.
aanslag van rode wijn op de tanden is niet tegen te gaanEen groep Italiaanse onderzoekers heeft dit onderzoek gehouden. Zij ontdekten dat sommige stoffen in rode wijn zeer effectief waren in het doden van bepaalde bacteriën die tandbederf veroorzaakten. Uiteraard hebben de onderzoekers gekeken of het niet alleen de rode wijn was, alcohol kan namelijk ook bacteriën doden. Het antwoord is dat beide aspecten bijdragen aan het elimineren van deze bacteriën. Toen de onderzoekers de alcohol verwijderd hadden uit de rode wijn, deden ze opnieuw de proeven en de uitkomsten waren beduidend anders, maar zeker niet teleurstellend. Bijzondere flavonoïde-verbindingen in rode wijn voorkomen dus tandbederf en dat hebben de micro-organismen in samenwerking gedaan met het speeksel. Het was een openbaring voor alle onderzoekers die aan dit project deel hadden genomen. Rode wijn heeft dus twee keer de antibacteriële kracht en dat komt door de flavonoïde verbindingen en de alcohol.

Wijnliefhebbers kunnen dus met een gerust hart een glaasje rode wijn drinken en hierbij nadenken over de besparing die dit op kan leveren door een verminderd aantal tandartsbezoeken.

 

Hoeveel rode wijn moet je dan nemen om tandbederf tegen te gaan?

Hoewel de onderzoekers verdeeld waren over de hoeveelheid van het nuttigen van rode wijn, waren ze het wel met elkaar eens dat het hielp. De meningen over de hoeveelheid liep uiteen van één glas tot zelfs meerdere glazen, de juiste hoeveelheid werd in het onderzoek niet genoemd en is misschien ook wel niet bekend.

Jammer genoeg hebben ze niet meegerekend hoeveel het kost aan het reinigen van het gebit. Rode wijn heeft namelijk de neiging om je tanden te laten verkleuren en je kan er aanslag door krijgen.

Martin