Rode wijn goed voor jouw oren?

rode wijn

Dat rode wijn voor een aantal gezondheidsrisico’s, zoals hartziektes en dementie bescherming biedt is bekend, maar daar komt volgens Amerikaanse wetenschappers nog een extra voordeel bij: de bescherming tegen gehoorverlies. Dat zou te danken zijn aan de stof resveratrol, die terug te vinden is in rode druiven en rode wijn.

Die stof werd eerder al gelinkt aan andere gezondheidsvoordelen, zoals het voorkomen van kanker en hartziektes. Dat het ook kan helpen in de strijd tegen gehoorverlies, bleek uit een studie van het Henry Ford Hospital in Detroit.

Het onderzoeksteam voerde een experiment uit met een groep gezonde ratten, die gedurende een lange periode blootgesteld werden aan luid lawaai. Degene die vooraf resveratrol toegediend kregen, bleken minder kans te hebben op gehoorverlies, uitgelokt door het lawaai.

‘Onze studie focuste op resveratrol en het effect ervan op de reactie van je lichaam op schade, waarvan verondersteld wordt dat het de oorzaak is van heel wat gezondheidsproblemen. Denk maar aan Alzheimer, kanker en gehoorverlies’, zegt studieleider dr. Michael Seidman.

‘Reservatrol is een zeer krachtige stof die lijkt te beschermen tegen het ontstekingsproces van het lichaam, gelinkt aan ouder worden, de werking van het brein en gehoorverlies.’
Gehoorverlies treft ongeveer de helft van de 60-plussers, maar velen hebben al problemen als veertiger of vijftiger. Het begint meestal met de afbraak van kleine ‘haar’cellen in het innerlijke oor, een gevolg van ouder worden.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het vakblad ‘Otolaryngology-Head and Neck Surgery’.

Hoor smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!