Rode wijn en chocolade toch niet zo goed voor je

wijn niet zo goed tegen hart en vaatziekten

Rode wijn en chocolade zijn toch niet zo goed voor je en er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat ze het risico op hartziekten zou beperken.

Dat is een nieuwe uitkomst uit een ouder onderzoek. Een meer recente studie toonde aan dat wie dagelijks een klein stukje pure chocolade of een glaasje wijn nuttigde dan 37 procent minder risico liep op een hartziekte. Maar volgens onderzoeker Desch aan de universiteit van Leipzig zaten er fouten in deze studie. Hij zegt dat het moeilijk is een grondiger onderzoek uit te voeren, omdat er teveel variabelen blijken te zijn. ‘Het is hierdoor onmogelijk om een grondig onderzoek voor honder procent uit te voeren’ aldus Desch.

Ouder onderzoek van hart- en vaatziekten

Eerder hadden Nederlandse onderzoekers ook al de voordelen van rode wijn voor het hart in twijfel getrokken. Er is namelijk geen enkel bestanddeel dat op zich de gezondheid lijkt te stimuleren. Ze hebben resveratrol, een ingrediënt dat in de schil van de rode druiven zit, uitgebreid getest. Hiervan werd vermoed dat dit je leven kan verlengen of in ieder geval kon verbeteren. Ze gaven gedurende vier weken capsules met dit bestanddeel aan patiënten met een hoge bloeddruk, maar dit had geen verlagend effect.

“Als rode wijn daadwerkelijk een effect heeft op het hart, dan is de werking ervan zeer complex. Elk voordeel dat je haalt uit een matige consumptie is erg klein en wordt teniet gedaan door de schadelijke effecten van alcohol,” aldus de onderzoekers.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!