Risotto met aardbeien

De klok kan ik er op gelijk zetten. ‘s-Ochtends om zeven uur begint de koekoek te roepen en daar gaat hij mee door tot het donker wordt. Uur in, uur uit. Koekoek! Koekoek!
Om over druk gekwetter en gezang van mussen en merels nog maar te zwijgen.

Ze zijn allemaal al vroeg uit de veren, want dat ei moet deze meimaand gelegd. Een deadline werkt stimulerend en stressverhogend en dat geldt net zo hard voor koekoeks, roodborstjes, snoeshanen en winterkoninkjes.

Zomerkoninkjes pakken het anders aan. Die vogelen niet maar laten het over aan bijen en hommels en dat levert op je dooie akkertje de prachtigste nakomelingen op. Honingzoete bloedjes van kinderen waar je heerlijke dingen mee kunt doen. Aardbeien.

In Italië weten we ook wel weg met le fragole, sterker nog, we lusten er pap van, namelijk aardbeienrisotto.
Mooi roze wordt die risotto. En romig. Zoet met hartige neigingen, hier en daar een tikkeltje balsamico, die als een toegewijde hofdame de aardbeien nog meer zeggingskracht geeft. Dat gaan we maken, deze maand nog.

Ingrediënten

1 sjalot
2 eetlepels olijfolie
350 vialone nano rijst of anders arborio
een scheut witte wijn
300 gram aardbeien, gewassen en zonder kroontje
1,5 liter groentebouillon
peper
zout
Parmezaanse kaas
een royaal klontje boter
balsamico azijn
4 aardbeien voor de garnering

Bereiding

Snipper de sjalot heel fijn en fruit in de olie. Doe de rijst erbij en roerbak ongeveer een minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren.

Blijf roeren, doe de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen.

Voeg 2 dl groentenat en zout toe en zet het vuur matig hoog, zodat de groentebouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Blijf roeren en voeg per keer ongeveer 2 dl toe. Snijd de helft van de aardbeien in kleine stukjes en pureer de andere helft zodat de risotto een mooie kleur krijgt. Voeg de aardbeien toe als de rijst na ongeveer tien minuten kooktijd zacht wordt. Breng de risotto op smaak met peper en zout.

Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer acht minuten koken totdat de rijst al dente is.

Zet het vuur uit en roer de kaas en de boter door de risotto.

Laat de risotto een minuutje rusten en schep haar dan in de diepe borden. Bekroon de risotto met een scheutje balsamico azijn en een prinsheerlijk zomerkoninkje .

Kook en eet smakelijkkk…

Antoinette

Klik HIER voor nog meer smakelijke recepten van Antoinette