Ribera del Duero, nu ook voor witte wijn

Ribera del Duero, nu ook voor witte wijn

Ribera del Duero is er nu ook voor witte wijnen. Na de populaire en zeer mooie rode wijnen is het nu tijd voor een witte wijn.

Een belangrijke stap in de nog jonge geschiedenis van de DO Ribera del Duero: Binnen de bekende Spaanse denominación de origen voor rode en rosé kwaliteitswijnen mogen vanaf nu ook witte wijnen van de Albillo Mayor druif worden gemaakt. Deze wijnen werden tot op heden uitgebracht als vino de la tierra, maar mogen nu onder de merknaam Ribera del Duero op de markt komen.

De Albillo Mayor druif

Een recente wijziging in de DO wetgeving stelt de wijnhuizen in Ribera in staat om nu – naast rode en rosé wijnen – ook witte wijnen onder het kwaliteitslabel op de markt te brengen. De witte Ribera wijnen moeten voor tenminste uit 75% Albillo Mayor bestaan, wat aangevuld mag worden met andere inheemse witte druiven. In de praktijk zullen de meeste witte Ribera wijnen echter 100% Albillo zijn. Albillo wordt al sinds de middeleeuwen aangeplant in Ribera del Duero en is voor de rode en rosé wijnen één van de toegestane rassen als aanvulling op de tinto fino (tempranillo).

Het wijngebied Ribera del Duero dankt zijn naam aan de rivier de Duero. Het betekent iets van ‘aan de oevers van de Duero’. Door de populariteit van de wijnen is het wijngebied wel iets uitgebreid, maar aan die uitbreiding is nu wel een stop gezet.

De nieuwe druif van Ribera del Duero is gul en veelzijdig

Het karakter van de Albillo druif wordt door wijnmakers wel eens vergeleken met dat van de Spanjaard zelf: op het eerste gezicht wat lastig en ondoordringbaar, maar zeer gul en veelzijdig als je hem beter leert kennen.

Op dit moment is in het wijngebied pas 500 ha beplant met Albillo Mayor en zijn er 30 producenten die een witte wijn van Albillo maken. De producenten die het label DO Ribera del Duero willen voeren voor hun witte wijnen, moeten hun wijnen eerst laten controleren en goedkeuren door de Consejo Regulador van de DO.

Topjaar voor Spaanse wijnen

2015 was voor de Spaanse wijn een topjaar, zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Kenners zeggen dat de oogst van afgelopen jaar tot de beste ooit behoort, en vergelijkbaar is met de jaren 2001 en 2011.
De weersomstandigheden waren dan ook uitstekend. Aanhoudende warmte en droogte hadden positieve gevolgen voor de conditie van de verschillende druivenrassen en hielden ziektes ver van de wijngaarden.
Met als gevolg dat we nu volgens oenologen kunnen uitkijken naar mooie witte wijnen met intense smaken en aroma’s en complexe rode wijnen die lang op de plank kunnen liggen. In sommige gebieden in Spanje hadden wijnbouwers te kampen met de grootste droogte en hitte sinds tientallen jaren.

Zelfs in de wijnregio Ribera del Duero, waar men in de zomer wel wat gewend is, werd het uitzonderlijk heet en droog. Oude wijngaarden doen het hier goed op, maar voor jonge plantages vormde de hitte een uitdaging.
In Rioja was de oogst vroeg en kort, met kleine besjes. Vooral in de wijngaarden die in hogere, koelere gebieden liggen, leverde dit een productie op met een bijzonder hoge kwaliteit.

Toch leverde het extreme weer ook in Ribera, in het hart van de Tempranillo-streek, rijke wijnen op met zachte en rijpe tannines en een hoog alcoholgehalte. Wel een topjaar om te kopen, hou dat in je achterhoofd!

Een korte opsomming van de type rode wijnen van Ribera del Duero

Joven wijn
De wijnen van het type Joven hebben fruitige eigenschappen. Soms iets houtopvoeding en de wijnen komen binnen een jaar op de markt. De wijnen van Joven zijn fruitig, fris en moeten koel worden gedronken.

Roble wijn
De Roble wijnen hebben 4 tot 12 maanden houtopvoeding gehad. Fruitigheid gecombineerd met een lichte structuur. Een medium complexe wijn die je bij het eten goed kunt combineren.

Crianza wijn
De Crianza heeft minimaal 12 maanden houtopvoeding gekregen. Na 2 jaar mogen deze wijnen verkocht worden. De wijnen zijn dan goed opdronk, maar kunnen nog bewaard worden. Crianza wijnen zijn mateloos populair. Steeds vaker vind je wijnen die minder opgevoed zijn op hout en de fruitigheid blijft behouden.

Callejo 2014, Ribera del Duero, Crianza, Spanje
Voorbeeld van een fantastische rode wijn uit Ribera del Duero is bijvoorbeeld:
Callejo 2014, Ribera del Duero, Crianza, Spanje

Kleur: de kleur van deze Callejo is helder purperrood en ondoorzichtig. De kleur in de rand is vol purperrood / 3,0
Neus: een volle neus, maar toch gereserveerd en zeer gesloten. De neus is subtiel, geraffineerd en toch krachtig. Ik vind veel zwarte bessenfruit, kruiden en specerijen met tonen van leer enz. enz….
De neus is medium vol en diep. De neus komt later na het karafferen goed los en de volgende dag is de neus gewoon top (hier zijn ook de punten op aangepast) / 4,5
Smaak: wat een kracht en tannine. Mooie zuren met complex zwart fruit. Ook hier vind ik de specerijen, bijvoorbeeld koriander. Witte peper en wat salmiak en eucalyptus bladeren en ik kan nog wel even doorgaan…. De body van de Callejo is vol en de afdronk is zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer lang… / 8,3

Mijn conclusie over deze Ribera del Duero van Callejo:
voor deze eindconclusie eerst maar gekaraffeerd en na 4 uur nogmaals geproefd. Wat een wijn en complexiteit, deze Callejo. Vooral de afdronk is onbeschrijflijk mooi en superlang. De neus blijft toch wel subtiel en haast vrouwelijk, maar komt beter los. Ik zie het als een reus met een klein hartje. Wil je een wijn kopen voor je zoon of kleinzoon die je over 20 jaar nog kunt drinken, dan heb je hier een prachtige wijn aan. Zeker een gegadigde voor wijn van het jaar…. (en dat nu al….) / 2,6

Deze supermooie rode wijn van de Tempranillo dan ook 4 sterren en 18,4 punten

Reserva wijn
De Reserva heeft minimaal 12 maanden houtopvoeding gehad. Een lage opbrengst gecombineerd met een hoge kwaliteit druivensap is voor dit soort wijnen geschikt. Het fruit is nog steeds aanwezig en de wijnen barsten van de complexiteit.

Gran Reserva wijn
De Gran Reserva heeft 24 maanden eikenhout opvoeding gekregen. Alleen het meest hoogstaande sap is voor de Gran Reserva geschikt. Vaak alleen in topjaren gemaakt met concentratie, complexiteit en veel houttonen. Na 5 jaar mogen deze wijnen pas op de markt worden gebracht.

Wat is de duurste wijn van Spanje?

Wat is de duurste wijn van Spanje? Vega Sicilia natuurlijk…

vega sicilia De duurste wijn van Spanje komt uit Ribera del Duero en is ongetwijfeld Vega Sicilia. Vooral in topjaren scoort deze wijn heel hoog bij wijnprofessionals. Het is een wonderbaarlijke wijn die de stoere mannelijkheid combineert met een vrouwelijke charme. Jammer genoeg is deze wijn tegenwoordig onbetaalbaar met prijzen die beginnen vanaf € 100,–.

Vega Sicilia is een wonderlijke wijn. De naam is ontstaan uit ‘Vega’, dat betekent ‘het groene gedeelte van een rivierbank en Sicilia komt van St. Cecilia. Sommige denken dat het van Sicilië komt, maar dat is bijna uitgesloten.