Regina Meij ontvangt Oostenrijkse Bacchuspreis

regina meij
Nederland is een belangrijkste exportmarkt voor Oostenrijkse wijnproducenten.

Regina Meij ontvangt een mooie prijs

Een wezenlijk aandeel daarin heeft de Nederlandse voorvechtster voor Oostenrijk, Regina Meij gehad. In november 2014 zullen de organisaties Österreichischer Weinbauverband en Österreich Wein Marketing haar daarom de hoogste onderscheiding die binnen de wijnbranche bestaat toekennen, de Österreichischer Bacchuspreis.

De Nederlandse markt voor Oostenrijkse wijnproducenten heeft zich de afgelopen jaren gestaag in opwaartse lijn ontwikkeld. In 2010 passeerde het exportvolume de grens van 1 miljoen liter en in 2013 lag dat al op 1,4 miljoen liter. Dat goede kwaliteit en typiciteit een belangrijke rol spelen bij de waardering door Nederlandse wijndrinkers wordt onderstreept door doorsnee exportprijs van ruim 4 euro per liter. Was Oostenrijkse wijn lange tijd een nicheproduct voor de topgastronomie, vandaag de dag is die nu overal goed vertegenwoordigd. Een wezenlijk aandeel in deze ontwikkeling komt op naam van Regina Meij. Met haar in 1994 opgerichte Imperial Wijnkoperij onderkende ze al vroeg het potentieel van Oostenrijk en ze heeft sindsdien ondanks een moeilijke beginfase medio jaren 90 met veel enthousiasme en professionaliteit in hoge mate aan de verbreiding van Oostenrijkse wijn in Nederland bijgedragen. “De grote kracht van wijnen uit Oostenrijk ligt in hun unieke autochtone druivenrassen en in de perfecte combinatie van rijpheid en frisheid. Krachtige wijnen met veel hout kunnen wereldwijd in talrijke gebieden gemaakt worden, maar wijnen met een dergelijke finesse niet!” Ook na twintig jaar dweept Regina Meij nog steeds met Oostenrijkse wijnen.

Hoogste onderscheiding van de Oostenrijkse wijnbranche

Voor haar prestaties krijgt ze nu de Bacchuspreis toegekend. Dat is de hoogste onderscheiding binnen de Oostenrijkse wijnbouw. Hij wordt jaarlijks verleend aan nationale en internationale persoonlijkheden wegens uitzonderlijke verdiensten voor de Oostenrijkse wijn. “In de jaren negentig hebben importeurs in enkele landen pionierswerk voor onze wijn verricht. Regina Meij is er daar een van. Als een van de weinigen is zij er echter in geslaagd om door de jaren heen succesvol te blijven, voor een duurzame distributie te zorgen en een solide imago van Oostenrijkse wijn in haar land op te bouwen”, aldus Willi Klinger, directeur van Österreich Wein Marketing, over de motivatie van de prijs.
Al internationale prijswinnares verkeert Regina Meij in goed gezelschap. Eerder als is de Bacchuspreis verleend aan wijnpersoonlijkheden als sterrenkok Eckhart Witzigmann en de vooraanstaande journalist David Schildknecht (The Wine Advocate, Wine & Spirits). Traditiegetrouw wordt de prijs uitgereikt in het kader van de Österreichische Weintaufe, waarbij de eerste wijn van de nieuwe jaargang officieel gezegend wordt. Samen met de Oostenrijkse winnaar van de Bacchuspreis zal Regina Meij aan de doopwijn van dit jaar een gemeenschappelijke naam geven.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!