Rechter veroordeelt drankproef

Wijnverkoop

Ik heb er al eerder iets over geschreven. Dat artikel ging toen over een boekhandel die ook wijn wilde verkopen (ZIE HIER).

Nu heeft een andere rechter zich gebogen over de drankproef en de situatie die ontstaan is in Nieuwegein en heeft een streep gezet door dit experiment.

Zie hier een berichtgeving van rtvutrecht.nl:

De drankproef die de gemeente Nieuwegein doet met winkeliers kan niet door de beugel. De voorzieningenrechter in Utrecht vindt dat iedereen die alcohol schenkt aan de Drank- en Horecawet moet voldoen. De Koninklijke SlijtersUnie was naar de rechter gestapt.

wijnverkoop2

Nieuwegein doet net als veel andere gemeenten mee aan een proef waarbij bijvoorbeeld een bloemist een fles rum bij een bloemetje mag verpakken, de Wereldwinkel een fles wijn mag verkopen of een boekhandel een biertje mag schenken. Als de proef succesvol is, moet de Drank- en Horecawet worden aangepast, vinden de gemeenten.

wijnverkoop 3De gemeente zegt dat het om een kleinschalig experiment gaat, waarvoor de staatssecretaris toestemming heeft gegeven. Dat ziet de rechter anders. Volgens hem is de staatssecretaris juist faliekant tegen de proef. Dat is niet voor niets, want de pilot is tegen de wet, aldus de rechter. De gemeente moet de Drank- en Horecawet gewoon handhaven.

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) was de drankproef gestart en die mocht daarmee van de rechter doorgaan. Daarop richtte de Koninklijke SlijtersUnie zijn pijlen op individuele gemeenten. Hoewel de brancheorganisatie geen leden in Nieuwegein heeft, werd deze gemeente als eerste voor de rechter gesleept.

wijnverkoop 5Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater is nauw betrokken bij de proef van de VNG. Hij staat achter het experiment.

Eerder legde hij uit waarom: “We willen het liefst de handhaving inzetten op echte overlast, zoals drankverkoop aan 18-minners of evenementen waar veel te veel wordt gedronken, dan op de wereldwinkel die af en toe een fles wijn verkoopt.”

Volgens de Koninklijke SlijtersUnie is de volksgezondheid wel degelijk in gevaar als iedere winkelier zomaar alcohol mag verkopen.

Ik denk persoonlijk dat dit een goede beslissing is. Schoenmaker blijf bij jouw leest!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!