Rampzalig jaar voor Engels wijngaard


Engeland’s grootste landgoed heeft besloten om dit jaar helemaal geen wijn te maken. Dit is te wijten aan het slechte weer dat in heel het noorden van west-europa heeft plaatsgevonden.

Honderdduizenden flessen is de wijnindustie van Groot-Brittannië nu armer dit jaar. Het jaar 2012 was rampzalig voor de wijnmakers van het landgoed Nyetimber. Om hoeveel flessen wijn het gaat is niet bekend, het was namelijk ook een jaar met weinig opbrengsten. In het topjaar 2009 (wat overigens ook een topjaar in Nederland was) hebben ze bij Nyetimber 400.000 flessen wijn geproduceerd. Dit jaar is het een grote tegenslag geworden voor de Engelse wijnen. De kwaliteit en de kwantiteit waren dit jaar te slecht om een goede wijn te maken en het voldeed ook niet aan de vereiste norm.
Andere wijnboeren hebben besloten om dit jaar wel wijn te maken. Weliswaar wordt er dit jaar tot tweederde minder geoogst, maar dat bleek nog binnen de normen. In het 40-jarige bestaan dat Nyetimber dit jaar vierde hebben ze dit nog nooit meegemaakt. Groot-Brittannië had dit jaar een hele natte zomer en de laatste tijd is het er erg koud.

Van de opwarming van de aarde hebben ze dit jaar niets gemerkt.

Martin