Proeverij duurzame wijnen van Miguel Torres

20140219_172932

Wijnhuis Torres won in 2013 twee Green Awards van The Drinks Business

De Environmental Award of the Year voor het huis zelf en de Green Launch Award ging naar Torres’ ecologische ‘Habitat’. Een moment van trots voor Wijnhuis Torres dat al jaren de duurzame bedrijfsfilosofie ‘The more we care about the earth, the better our wine’ heeft. Dit komt onder meer tot uiting in ecologische wijnbouwmethodieken, ondergrondse opslag, zonnepanelen, een windpark, algen om CO2 uit het gistingsproces en 40 procent hergebruik van afvalwater. Een van de eerste ‘Wine Tourism Awards’ van het toonaangevende wijnmagazine Drinks International ontving Bodegas Torres voor het meest innovatieve bezoekerscentrum voor wijnervaringen. Een speciale vermelding kreeg de elektrische trein waarmee toeristen de wijngaanden bezoeken.

Over Bodegas Torres

Sinds de familie in 1870 de eerste wijnranken plantte in Penedès, is de naam Torres verbonden met wijn. Al drie eeuwen staan Torres wijnen bekend om de kwalitatief hoogwaardige wijnen die het wijnhuis op innovatieve wijze en met respect voor het milieu produceert.


The more we care about the earth, the better
our wine

Bodegas Torres produceren meer dan 50 verschillende merken en zijn wereldwijd actief in meer dan 150 landen. In Spanje heeft Torres wijngaarden in Penedès, Conca de Barberà, Priorat, Jumilla en Costers del Segre en distilleerderijen in Penedès, Priorat, Ribera del Duero en Rioja. Op internationaal niveau heeft Bodegas Torres distilleerderijen in Chili en Californië. Bodegas Torres heeft 1,254 werknemers en realiseerde in 2011 een omzet van 215 miljoen euro.

De proeverij van Torres

Een aantal wijnen heb ik geproefd op een mooie maar kleine proeverij van Torres. Een tal van genodigden uit de Nederlandse wijnindustrie waren aanwezig in Hotel de l’Europe in Amsterdam.

De wijnen waren ingedeeld van lichte witte wijnen tot zware witte wijnen en daarna ging het van lichte rode wijnen tot zware rode wijnen.

Pazo das Bruxas 2012, Rias Baixas

20140219_171536

100% Albariño, 12,5% alcohol

Deze lichte witte wijn heeft een schilweking gekregen van 6 uur. Daarna heeft de wijn zijn vergisting gekregen in roestvrijstalen en temperatuurgecontroleerde gistingstanks. De wijnen hebben geen malolactische vergisting gekregen. Daarna heeft men de wijn laten rijpen in grote vaten onder koele omstandigheden om het maximale fruit te bewaren.

Proefnotitie:
Ingetogen neus met veel fruit. Appelfruit met goede zuren
De smaak is kruidig met mineralen op de tong en frisse en stevige zuren. Goede body en lengte

Habitat wit 2012, Catalunya

Garnacha blanca en Xarel.lo – biologisch geteeld. 13% alcohol

De vinificatie is geschied in roestvrijstalen tanks met gecontroleerde temperatuur. Geen malolactische vergisting en de wijn is opgeslagen in grote vaten onder koele omstandigheden om het maximale fruit uit de druiven te halen.

cordillera van torres

Proefnotitie:

Mooi exotisch fruit met mooie zuren. Zeer fris met een breed smaakpalet

Cordillera Chardonnay 2012,

Limari Valley, Chili

100% Chardonnay, 14% alcohol

De druiven zijn handgeplukt en komen uit de Limari Valley. 45% van het druivensap is vergist in Frans eiken. Lagering geschied voor 7 maanden in Frans eiken, waarvan 30% nieuw eiken.

Proefnotitie:
Zeer ‘smooth’ vettig abrikozen-perzik. Goed in balans met mooi fruit, lengte en mineralen

Habitat rood 2012, Catalunya

wijngekken martin kuhlman op de torres proeverij

Garnacha Tinta, Syrah. Giologisch geteeld, 14% alcohol

De druivenrassen zijn apart vergist in roestvrijstalen tanks en hebben een malolactische gisting gekregen in houten vaten onder gecontroleerde temperaturen. Gerijpt in Frans en Europees eiken, waarvan 20% nieuwe eiken vaten voor 6 tot 8 maanden.

Proefnotitie:
Zeer fris kruidig met veel fruitigheid. Medium tannine en medium body

Cordillera Carignan 2009, Maule Valley, Chili

100% Carignan, oude stokken. 14% alcohol

Proefnotitie:
Prachtig fris fruit van kersen en zwart fruit met lengte en body

wijngekken martin kuhlman geconcentreerd aan het werk op de proeverij van torres

Gran Coronas 2010 Reserva, Penedes, Spanje

Cabernet Sauvignon, Temperanillo, 14% alcohol

Apart vergist met 2 weken schilweking in roestvrijstalen vaten. Gerijpt voor 12 maanden in Frans eiken, waarvan 30% nieuw eiken.

Proefnotitie:
Aantrekkelijk fruitig Bordeaux style, medium vol met een uitstekende lengte

20140219_172919

Salmos 2011, Priorat, Spanje

Garnacha Tinta, Syrah, Cariñena, 14,5% alcohol

Proefnotitie:
Kracht, karakter en complexiteit. Massief fruit met veel en zachte tannine. Een knaller

20140219_171517

Mas la Plana 1996, Penedes, Spanje

100% Cabernet Sauvignon van de Mas la Plana single vineyard in Penedes.

Geplant in eind jaren ’60. Druiven afkomstig van de wijngaarden Torreta, Plana en Teula. 13,5% alcohol

Proefnotitie:
Prachtig complex fruit dat een Grand Cru klasse heeft. Paddenstoelen, zwarte bessen en mooie zuren

Mas la Plana 2009, Penedes, Spanje

100% Cabernet Sauvignon van de Mas la Plana single vineyard in Penedes.

Geplant in eind jaren ’60. Druiven afkomstig van de wijngaarden Torreta, Plana en Teula. 14,5% alcohol

Proefnotitie:
Gesloten maar de kwaliteit ruik en proef je. Rondeur met kracht

miguel torres in actie op de wijnproeverij

Conclusie:
Wijnhuis Torres maakt op verantwoorde wijze prachtige wijnen lopend van lichte witte tot zwaardere witte wijnen en van lichte rode tot volle karakteristieke wijnen. Tijdens het productieproces wordt het klimaat met respect behandeld. Een werkwijze waar menige wijnboer of wijn-multinational een goed voorbeeld aan kan nemen.

Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *