Proeven op de camping

Piemonte Vino map

De camping in Piemonte organiseerde een proeverij van wijnen uit de streek. Een verslag.

Ook dit jaar waren wij op de fraai gelegen camping Tenuta Squaneto, in het uiterste zuiden van de regio Piemonte. Het weer was prachtig, de camping uitstekend en het leven voltrok zich in een rustig tempo…
De Nederlandse eigenaren, Pieter en Barbera Witschge, organiseren regelmatig een wijnproeverij op de camping. Ook ditmaal was ik van de partij. Ik voelde mij eigenlijk wel verplicht om daar als WijnGek aanwezig te zijn. Die dag was toevallig een mindere dag, het was wat grijs en er was wat neerslag gevallen. Reden voor Pieter om de proeverij binnen te houden, in de Trattoria.

Tenuta Squaneto
Het werd weer erg gezellig! Ik geef hieronder wat beknopte notities van de geproefde wijnen:

Aperitief:
Chardonnay Brut – Pierfranco Baldi: Lichtgeel, fijne mousse. Abrikoos in de neus. Strakdroog, redelijk vol, bittertje en ziltig.

Wit:
Cortese dell’Alto Monferrato 2011 – Gallo Monica: Lichte strokleur. Tikje zoet in de neus. Appel, iets droog maar een vervelend bittertje.
Roero Arneis 2012 – Fattoria San Giuliano: Goudgeel. Tropisch fruit in de neus. Vol, veel ananasfruit.
Monsieur Piemonte Chardonnay 2012 – Pierfranco Baldi: Lichtgeel. Gesloten neus. Honing, lychee en vanille op de tong. Fris.
Due Soli 2012 – Fattoria San Giuliano: Een combi van Chardonnay en Arneis. Licht goudgeel. Rijp fruit in de neus. Zacht, iets tintelend en vettig. Breed. Een mooi glas.

Rood:
Dolcetto d’Alba 2011 – Fattoria San Giuliano: Iets lichtrood. Frambozen neus. Redelijk stevig en droog.
La Cirimela Barbera d’Asti 2012 – Cascina Lana: Jonge purperen kleur. Zachte tannines, rond en mild van smaak.
Rubigo Barbera d’Asti 2009 – Pierfranco Baldi: Iets ontwikkelde kleur, bruinrood. Kersenneus. Redelijk fors van body en wat peperig.
Ill Millennio 2011 – Fattoria San Giuliano: Assemblage van Nebbiolo en Barbera. Donkere kleur en donker fruit in de neus. De aanwezige tannines zijn redelijk zacht. Zwarte bessen, intens, breed en fraai.

Dessert:
Moscato d’Asti 2011 – Fattoria San Giuliano: 5 procent alcohol. Licht strogeel. Een aantrekkelijke muskaatneus. Fris-zoet, zuiver, goed.

Mede dankzij de deskundige toelichting van Pieter bij iedere wijn werd dit weer een leuke en interessante proeverij. Je krijgt een goed beeld van de grote diversiteit aan wijnen in de regio Piemonte.

Arrivederci!
Ed

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!