Prachtige wijnproeverij en drie masterclasses bij Jean Arnaud

jean arnaud 1

Jean Arnaud staat voor mooie wijnen. De importeur behoort tot een van de belangrijkste wijnimporteurs van Nederland. Jean Arnaud bestaat al sinds 1964 en heeft een ruim assortiment wijnen uit de hele wereld.

Meer columnisten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=8 range=”all” title_length=22 cat=”15″ ]

Als WijnGekken waren we uitgenodigd om deze proeverij bij te wonen. De proeverij bestond uit drie masterclasses. De eerste masterclass ging over Viña Errázuriz, een masterclass onder leiding van Jonathan Stevens. Errázuriz is een toonaangevende wijnmaker in Chili. Ik heb zelf de Vinedo Chadwick van Errázuriz mogen proeven, een rode wijn gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon, een prachtige wijn waarvan je de proefnotitie kan vinden op https://www.wijngekken.nl/2013/05/31/vinedo-chadwick-2007-cabernet-sauvignon-chili/ Ook heb ik nog een special geschreven over Viña Errázuriz, deze kan je vinden op https://www.wijngekken.nl/2013/05/03/vinedo-chadwick-de-beste-wijn-ter-wereld/

jean arnaud 7
De tweede masterclass was onder leiding van Harold Hamersma. Deze overbekende wijnschrijver uit Nederland is onder andere de schrijver van ‘De Grote Hamersma’, een dik naslagwerk met proefnotities van wijnen die in heel Nederland te verkrijgen zijn.
De derde, en laatste masterclass ging over Quinta do Noval en was onder leiding van David Betti, een Portugees in hart en nieren.

Jean Arnaud heeft een tal van topwijnen in zijn assortiment. Van Premier Grand Crus uit topjaren tot de laatste Vintage Port en de mooiste Champagnes. Jean Arnaud selecteert alleen maar topwijnen. Topwijnen in elk prijssegment en voor elke beurs.

Het ontvangst

Om 10.00 uur werd ik ontvangen door het team van Jean Arnaud. Jurgen Honing en Karin van Riel stonden al op mij en de andere gasten te wachten om ze meteen welkom te heten. Gelijk was het tijd voor een heerlijke kop koffie, deze ging er wel in na een ritje van twee uur in de auto. Een tal van gasten waren uitgenodigd maar ook verschillende hadden het laten afweten door de griep.

De Max Reserva serie van Viña Errázuriz

De eerste masterclass was in de Engelse taal en werd gepresenteerd door Jonathan Stevens van Viña Errázuriz. Op de proeftafel stonden 6 wijnen uit de Max Reserva serie. De Max Reserva serie zijn een tal van wijnen in de prijscategorie van rond de € 16,00 en de serie is verkrijgbaar bij Jean Arnaud.
jean arnaud 6
De eerste wijn in mijn glas was de Chardonnay Max Reserva. De wijn had een fijne en complexe strakke neus en een breed smaakpalet, een mooie body en lengte en zeer fris.
De tweede wijn was een 2011 Pinot Noir Max Reserva. Deze was sappig met veel fruit in de neus. Veel zuren, jong met een medium body en een mooie lengte.
De volgende wijn was een 2011 Carmenère Max Reserva. Een mooie complexe neus met zwart fruit, krenten en een lichte toast. Vol met een mooie lengte.
jean arnaud 5
Daarna was het de beurt aan de 2011 Merlot Max Reserva. Een complexe neus met veel fruit. Zeer rijp (er was zelfs nog een discussie of de wijn niet overrijp was). Nog zeer jong en gesloten.
De 2010 Syrah Max Reserva vond ik een heel mooie wijn en de mooiste wijn uit de serie. Veel tannine en een enorme fruitigheid in de neus. De smaak had indrukken van leer, bloemen, licht getoast, breed en vol. Een zeer mooie wijn en ook nog eens zeer fris, deze wil ik nog wel eens terug zien voor een uitgebreide proefnotitie.
Als laatste was het de beurt aan de 2010 Cabernet Sauvignon Max Reserva. Mooie complexe neus met zwarte bessen en hout, diep en vol. In de smaak veel droge tannine en nog zeer jong met enorm veel fruit.

Harold Hamersma

Na de lunch was het de beurt aan Harold Hamersma. Harold vertelt zijn verhalen ‘live’ even leuk als in zijn boekjes. We kregen vier series van wijnen te proeven en elke serie bestond uit twee wijnen. Elke serie stelde ook een bepaalde stijl voor.
jean arnaud harold hamersma in actieDe eerste serie was ‘Authentiek Naturel’. Voor deze serie kregen we een 2011 Domaine André Aubert La Sérine uit de Côtes du Rhône. Fruitig en vrij hard. Eenvoudig, wat scherp en medium vol
Als tweede wijn stond er een 2011 Domaine Robert uit de Fleurie. Een zeer fruitige, aardse wijn met frambozen en bramen. Veel rood fruit met een goede body en lengte.
Als tweede serie waren er de ‘ontspanwijnen’
Het ontspannen gevoel kroop over mij heen toen ik de eerste wijn kreeg, het was een 2012 Jeneil Gros Manseng / Sauvignon Blanc uit de Gascogne, een zeer aromatische geur van buxus, aantrekkelijk en veel appelzuur en medium vol
De tweede was een 2010 Les Romains Rouge, Pays d’Oc. Zeer smakelijk, veel kracht, souplesse en fruit. Rond met lengte en body.
Serie nummer drie ging over ‘Fun en vriendschap wijnen’. Hier kregen we een rosé van MJ Janeil uit 2012. In mijn ogen niet veel, zoet met genoeg zuren. Makkelijk, dun en kort.
Daarna een Crémant de Bourgogne, de Palais du Roy. Veel smaak en neus. Spannend en iets zoetig. De goede body en lengte worden afgemaakt met een lekker bittertje.
Serie nummer vier ging over ‘Glamour & Chic’. Uit deze serie kregen we een 2011 Roland Thévenin Pinot Noir uit de Bourgogne. Mooi fruitig met wat hout, kruiden en wat complexiteit, mooie zuren en fruit. Als laatste was er de Legras Brut Grand Cru uit de Champagne. Zacht, fris met veel fruit. Heerlijke bubbel met smaak.

Quinta do Noval

De derde en laatste masterclass ging over Quinta do Noval. Tijdens deze masterclass kregen we vier wijnen uit de Douro te proeven en daarna vier portwijnen.
De eerste wijn was een vrij simpele wijn. Zeer fruitig en voor een jong publiek. De 2008 Maria Mansa had veel aarde, hout, krachtig fruit en fris. Wel wat alcoholisch.
Over de 2009 Labrador was ik meer te spreken. Animaal zwart fruit met bramen. Zeer mooi, vol en rijk met een breed smaakpalet. Daarna was het de beurt aan de Cedro do Noval uit 2008. mooie kruiden in de neus. Rond en zacht, romig in de de smaak met veel zwart fruit. Een mooie volle body en lengte. Een prachtige Douro wijn.
jean arnaud 3Op nummer vier was het de beurt aan de 2009 Quinta do Noval Tinto. Een karakteristieke en toch zachte wijn in de mond. Prachtig complex fruit, kruidig, vol en lang. Een juweeltje.

Toen ging het over naar de Portwijnen. Als eerste de Noval Black. Een jonge portwijn gemaakt voor een jong publiek. Kruidig, mooi rond en veel fruitigheid. Medium diepte en lengte. De nummer 6 bereikte de proeftafel, een 2007 Noval LBV filtered. Zacht, romig en goed in balans. Een mooie diepte en lengte. Daarna was het de beurt aan de 2000 Noval Colheita. Rijp, zacht en vol fruitigheid. Vrij oud smaakpalet, complex, vol en lang.
Op de nummer acht kregen we een zeer jonge Vintage Port. De 2011 Quinta do Noval. Kracht, fruit en lengte. Prachtig met een enorm ouderingspotentieel.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin