Port, alles over ruby port tot vintage port

Graham’s Crusted Port 2004. Port, alles over ruby port tot vintage portPort, alles over ruby port tot vintage port leggen wij uit. Wat is een Ruby Port en wat voor drank is een Tawny Port. Alle Port soorten lees je hier. Alles van witte tot rode Port.

Port, alles over ruby port tot vintage port

Genieten met een grote G. Helemaal nu het weer kouder wordt. Een heerlijk kaasplateau met een glas port? Goddelijk! Er zijn echter zoveel soorten dat het mij ook weleens duizelt, dus leek het mij leuk en handig om alle soorten weer eens op een rij te zetten.

 

Hoe wordt port gemaakt, alles over ruby port tot vintage port

Port is met stip de bekendste wijn van Portugal, afkomstig uit de Dourovallei. Deze vallei is ingedeeld in verschillende wijngaarden, de quinta’s. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. Maak je port buiten dit gebied, zoals vandaag de dag gebeurt in onder meer Australië, Zuid-Afrika en Californië, heet het officieel dus geen port (maar is zeker het proberen waard!). Het bijzondere aan port is dat het een gezoete rode wijn is en er wijnalcohol aan toegevoegd word. Dit wordt gedaan om de gisting te stoppen zodat niet alle suikers omgezet worden in alcohol en je zo dus die heerlijke zoete smaak krijgt. Door het toevoegen van alcohol is het alcoholpercentage wel hoger, namelijk tussen de 19-22%. Dus: voeg je het alcohol later toe tijdens het gistingsproces, krijg je een drogere (minder zoete) port, doe je het eerder dan wordt de port nog zoeter.

Welke soorten port zijn er

Er is rode, witte en rosé port. Rode en rosé port zijn gemaakt van rode druiven, witte port van witte druiven. De meesten soorten zijn assemblages (blends) van verschillende jaren, wijngaarden en druivenrassen.

Dow’s 10 Years Old Tawny Port. alles over ruby port tot vintage port
Voorbeeld van een 10 jaar oude en gerijpte port. Boterzacht met tonen van chocolade.

Bij rode port is de mate van rijping belangrijk; meer zuurstof verandert de kleur en het aroma van de wijn. Rijpt de port in houten cuves (vaten) of in grote cuves dan vindt er dus meer oxidatie plaats. Is de port relatief jong dan is de port donkerrood van kleur (‘ruby’). Heeft de port veel langer op hout gelegen waardoor die meer contact heeft gehad met zuurstof dan krijgt de port een lichtere, oranjeachtige kleur (’tawny’).

 

 

Welke type Port zijn er…

Alles over ruby port tot vintage port, allereerst de Ruby Port

Wat is een Ruby port en ruby reserva:

Wijn met een prachtige robijnrode kleur. Deze wijn ligt minstens drie jaar op vat (rvs, beton of hout) en rijpt daarna verder op de fles. Het is een jonge, volle wijn met fruitige aroma’s. De reserva ligt tussen de drie en vijf jaar op vat en heeft een aromatischer, fruitiger en complexere structuur.

Een Late bottled vintage (LBV), wat is dat eigenlijk

Late bottled vintage is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.

Crusted port zie je niet vaak

Deze port wordt geassembleerd uit port van meerdere jaargangen die 3 tot 4 jaar op hout hebben gelegen. Deze wijn wordt vervolgens ongefilterd gebotteld waardoor zich een bezinksel, een ‘crust’ vormt.

Port, alles over ruby port tot vintage port, maar wat is Vintage port?

Dit is een port met de hoogste kwaliteit gemaakt van één oogstjaar uit de beste wijngaarden, de crème de la crème! De Vintage ports mogen alleen deze naam dragen als zij deze kwaliteitsstempel verkregen hebben na strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto. Hierdoor is de kwaliteit van de Vintage gegarandeerd goed. Deze wijn wordt jong gebotteld (tussen 1 juli van het tweede jaar en 31 december van het derde jaar) en rijpt vervolgens door op fles, soms wel 40 jaar! Op het etiket staat behalve ‘Vintage’ ook de jaargang. Hoe langer de fles rijpt, hoe zachter de smaak.

 

Wat is een Tawny port, Tawny reserva port, 10 anos port, 20 anos port , 30 anos port, 40 anos port

Offley Tawny Port in alles over ruby port tot vintage portDe tawny port is lichter van kleur en zachter van smaak dan de ruby omdat deze langer op hout heeft gelegen, meestal 3 jaar. De reserva ligt tussen de vijf en zeven jaar op vat en heeft een aromatischer, fruitiger en complexere structuur. De beste tawny’s blijven langer op hout liggen; het getal (10, 20, 30, 40 anos) geeft de gemiddelde leeftijd weer omdat ook deze wijnen een blend van meerdere ports zijn. Voor het gebruik van de leeftijdaanduiding is toestemming nodig van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto.

Wat is een Colheita port

Deze port bestaat uit de oogst van één enkel jaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en is meteen klaar om gedronken te worden. Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft worden op de fles vermeld.

Andere typen Port: de Branco (witte) port

Witte port wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven en heeft drie jaar op vat gelegen. De smaak varieert van extra droog-droog-zoet-heel zoet. De reserva branco heeft minstens zeven jaar op vat gelegen, is goud van kleur en complex van smaak.

Wat is een Rosé port

Pas sinds 31 mei 2009 is rosé port wettelijk erkend als officiële portsoort. In tegenstelling tot de andere typen port is de rosé port niet houtgelagerd en daardoor iets levendiger, frisser en fruitiger van stijl.

TIP: Voordat je een Vintage of Crusted port wil drinken moet deze minimaal 24 uur rechtop gestaan hebben. Het ‘depot’ (bezinksel) zal dan afgezakt zijn naar de bodem van de fles. Vervolgens moet de port gedecanteerd worden. Hierbij wordt de port overgeschonken naar een karaf. Laat hierbij 1 à 2 glaasjes achter in de fles, dit is het depot. Smakelijk drinken!

Bron: www.vinhodoporto.nl/ en www.winesofportugal.info