Platter’s wine guide, een onmisbaar boekje voor Zuid-Afrikaanse wijnen

Platter's wine guide, een onmisbaar boekje voor Zuid-Afrikaanse wijnen

De Platter’s wine guide is een onmisbare gids voor de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Dit jaar is het weer helemaal bijgewerkt met nieuwe jaargangen.


Lees verder na de advertentie exaro

Op donderdag 17 november 2022 jl. werd de 43e editie van Zuid-Afrika’s favoriete wijngids gelanceerd in Stellenbosch. Het boek bevat meer dan 900 producenten, wijnhandelaren en merken, waaronder 37 nieuwkomers en meer dan 8.000 lokaal geproduceerde wijnen. Hierin staan de felbegeerde prijzen maar ook ontwikkelingen en trends van het wijnland, wijnbouwstijlen evenals tips voor wijnroutes. Naast de hardcopy uitvoering, is er ook een digitale versie van het boek beschikbaar via de app en op de website Wine on a Platter.

Wijnen die de felbegeerde vijfsterren classificatie in Platter’s krijgen, ondergaan een streng proces van (blinde) beoordelingen door een team van ervaren deskundigen. Wijnen die worden beoordeeld als “Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker” krijgen de hoogste waardering van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of meer op de beoordelingsschaal van 100 punten. In de editie van 2023 ontvangen maar liefst 196 wijnen deze onderscheiding.

Veel vijfsterrenwijnen in de Platter’s wine guide

De vijfsterrenlijst weerspiegelt de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag de dag vormgeeft, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele rassen als Cinsault en Semillon en het gebruik van hittebestendige rassen zoals Grenache Noir.

Chenin Blanc aan de top in de Platter’s wine guide

Met 28 bekroonde vijf sterren wijnen zet Chenin Blanc zijn opmerkelijke prestatie van de afgelopen jaren voort en overtreft hij nu niet alleen het aantal rode blends met vijf sterren, maar ook de 21 maximumbeoordelingen van de categorie witte blends.

De klasse Blends (rood en wit) blijft samen echter een krachtpatser van kwaliteit, verantwoordelijk voor een kwart van alle vijf sterrenbeoordelingen. Een andere categorie die voortbouwt op een verbeterde basis is Chardonnay, die drie 95+ beoordelingen toevoegt aan de 19 van vorig jaar. Andere goed presterende wijnen zijn Shiraz/Syrah en Cabernet Sauvignon, met respectievelijk 16 en 12 wijnen.

Onder de met vijf sterren bekroonde wijnen ontvangen de best presterende wijnen binnen elke categorie de felbegeerde onderscheiding ‘Wijnen van het Jaar’. Dit keer zijn er 26 categoriewinnaars uit de 196 vijf sterren wijnen gekomen. 

Ga voor meer informatie naar www.wosa.co.za of via diverse social kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *