Pewsey Vale Vineyard, frisse Riesling in een heet wijnland

Pewsey Vale Vineyard schroefdop wijn Pewsey Vale Vineyard is een koele wijngaard in Eden Valley. Eden Valley staat bekend om zijn koele klimaat. Dit ondanks dat het ligt in de Barossa Valley.

Pewsey Vale Vineyard, Riesling is een goede combinatie met vis en aspergesBarossa Valley is heet, zeer heet. In Eden Valley is het heel anders, ondanks dat het heel dichtbij ligt. Eden Valley ligt hoger en door het hoogteverschil rijpen de druiven heel anders.
Barossa Valley is bekend om zijn blauwe druivenrassen als Shiraz, Cabernet Sauvignon en ook nog wat Merlot. Deze druivenrassen zijn bestand tegen de hitte en de droogte.

In Eden Valley is het heel anders. Eden Valley is koel, koel door de hoogteligging, het landklimaat en de koele wind van de oceaan.
In Eden Valley ligt de prachtige wijngaard Pewsey Vale Vineyard. Pewsey Vale Vineyard is een aaneenschakeling van kleine wijngaarden op een hoogte van 500 meter. Door dit hoogteverschil is Pewsey Vale Vineyard geschikt voor koele klimaat druivenrassen. Druivenrassen als Riesling, Pinot Noir en Sauvignon Blanc gedijen hier goed. Pewsey Vale Vineyard staat bekend om zijn ‘high end’ Rieslings. De Rieslingdruif kan het terroir goed laten zien en in Pewsey Vale Vineyard hebben ze terroir.

Pewsey Vale Vineyard staat ook voor biodynamisch wijn maken. Wijn maken volgens de regels van de natuur, de maanstand en volgens de leer van Rudolf Steiner. bij Pewsey Vale Vineyard is het ook niet alleen maar wijngaard, maar biodiversiteit. Veel vogels, insecten en zelfs kangoeroes vind je terug in de wijngaard. De wijngaard wordt ook deels beschermd door een groot bos en het bos zorgt voor de biodiversiteit.

Pewsey Vale Vineyard, frisse en prachtige Riesling

Pewsey Vale Vineyard, droge Riesling met ijsBij Pewsey Vale Vineyard hebben ze visie. Visie van de vrouwelijke wijnmaker Louisa Rose. Zij is verantwoordelijk voor de stijl van de Riesling. Niet een Riesling namaken die ze in Duitsland hebben op de steillagen, maar een eigen type Riesling met een eigen gezicht. Louisa heeft haar opleiding gevolgd in Melbourne en in de weekenden hielp ze mee in de wijngaard van de familie in Yarra Valley. Ze kent het klimaat daar op haar duimpje. Nu werkt ze bij Yalumba en Pewsey Vale Vineyard valt onder de vlag van Yalumba.

 


‘Riesling is dol op koude nachten,
hier moet je van profiteren’.


 

Pewsey Vale Vineyard, van schroefdop naar kurk en weer naar schroefdop

Pewsey Vale Vineyard, oude Riesling is ook heel mooiZoals ik al eerder heb vermeld: bij Pewsey Vale Vineyard hebben ze visie. Toen Louisa Rose nog niet bij Pewsey Vale Vineyard werkte. Werden de wijnen afgesloten met een schroefdop. Pewsey Vale Vineyard was een van de eerste wijnbedrijven die de schroefdop introduceerde. Later wilde de toenmalige eigenaar terug naar een afsluiting met een kurk. Dit was veel klassieker en de wijn kon dan goed ouderen. Toen Louisa het roer overnam, stond ze erop dat de schroefdop weer in ere hersteld werd, en dit was geen slecht besluit.
De wijnen met een schroefdop afsluiting blijven frisser en houden meer hun fruit. Vooral de Pewsey Vale Vineyard wijnen hebben hier baat bij. Mede door lage zuurgraad van rond de 6 gram per liter moeten de wijnen niet te veel oxidatie op de fles krijgen.

 

Pewsey Vale Vineyard, Louisa Rose, Yalumba

Louisa Rose, de wijnmaker

Welke wijnen zijn er geproefd:

2007 Pewsey Vale Vineyard, The Contours Museum Release Riesling
Charmant en ‘smooth’. Zachte zuren, wat toast, honing, karamel en limoen. Zeer goede body en lengte.

2012 Pewsey Vale Vineyard, The Contours Riesling (na 5,5 jaar op fles pas in de verkoop)
‘Jong’ fruiting, crispy met honing en wat tannine met tropisch fruit. Prachtige lengte

Pewsey Vale Vineyard flessen Riesling met etiket

2016 Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling
Citrus met honing. Complex met hazelnoot en wat tannine

2017 Pewsey Vale Vineyard, Eden Valley Riesling
Medium citrus met honing. Tropisch fruit, mineraal, wat medicinaal. Zeer complex, jong met een prachtige body en afdronk.

2017 Pewsey Vale Vineyard 1961 Block Riesling
Best droog. karamel en een enorme complexiteit. Ook hier weer de tannine. Tropisch tonen, citrus en een fantastische body en afdronk. Klasse.


‘Riesling moet je niet afstoppen met een kurk,
gebruik een schroefdop voor Riesling.


Pewsey Vale Vineyard, flessen Riesling