PAS OP! De Belgische wijnbouw komt eraan!!!!

De Belgische wijnbouw is aan een felle opmars bezig. Het totaal aantal Belgische wijnbouwers wordt becijferd op 91, waarvan 64 in Vlaanderen (22 niet-erkende) en 27 (9 niet-erkende) in Wallonië. Dat blijkt uit cijfers die de federale studiedienst Economie en de Hasseltse universiteit.

De toenemende activiteit heeft volgens professor Ghislain Houben vooral te maken met twee factoren. “De consument komt er steeds meer achter dat de Belgische wijnen van goede kwaliteit kunnen zijn. En sommige wijndomeinen worden nu pas ‘volwassen’, de kinderziektes zijn overwonnen.”

In 2011 hebben 48 wijnbouwers (30 Vlaamse en 18 Waalse) een licentie aangevraagd voor een oorsprongscertificaat of een geografische erkenning.
Maar veel wijnbouwers begonnen hun activiteit buiten die erkenningsprocedure. Uit de algemene Belgische statistieken blijkt dat de totale productie steeg van 470.569 liter in 2010 naar 539.550 liter in 2011, en dat laatste cijfer is een voorlopig cijfer.

De Belgische wijnbouwers blijken vooral witte wijnen te maken (74%) ten opzichte van de rode wijn (23%) of op rosé (3%). Vlaanderen neemt 58% van de productie voor zijn rekening, tegenover 42% voor Wallonië. Pikant detail: het rendement per hectare ligt beduidend hoger in Wallonië (61 hectoliter per hectare) dan in Vlaanderen (35 hectoliter per hectare).

De Belgische wijnbouwers krijgen geen subsidies, al zette de Vlaamse minister-president, Kris Peeters, in 2011 een imago versterkende campagne op. Hij gaf ook indirecte steunmaatregelen via het Kenniscentrum voor de Fruitteelt in Sint-Truiden. In Wallonië bestaan er geen subsidies, en volgens Houben is dat maar goed ook. “Een sector die zijn eigen broek niet voldoende kan ophouden, is het niet waard om gesubsidieerd te worden.”

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!