Ouderen hebben minder last van alcohol dan jongeren

ouderen aan de drank

Als je ouder wordt dan gaat alles wat lastiger. Ook van het nuttigen van alcoholische dranken kan je meer last hebben.

Meer nieuwsberichten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”6″ ]

Veel ouderen denken dat ze minder goed tegen alcohol kunnen dan toen ze jonger waren. Is dit nu te wijten aan de leeftijd van ze of komt dit door iets anders. Oudere mensen hebben een zwakker gestel en daarbij denken ze óók dat ze daarom minder goed tegen alcohol kunnen.
Dit is weerlegt door een onderzoek uit Denemarken. Dit onderzoek is gehouden onder 52.000 mensen tussen de 18 en 94 jaar. De wetenschappers bestudeerden uitgebreid de drinkgewoonten van deze groep en kwamen tot de conclusie dat niet het overmatig drinken de schuld is van de kater, maar de intensiteit hiervan.
De kansen op een kater na het overmatig drinken waren 11 keer groter bij mannen tussen 18 en 29 jaar in vergelijking met mannelijke 60-plussers. Bij vrouwen was de kans op een kater 8 keer groter bij de 18- tot 29-jarigen dan bij de 60-plussers.
In het verleden kwam er al uit diverse onderzoeken uit dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen. Er is alleen nog nooit getest tussen jongeren en ouderen. “Op deze manier werd duidelijk dat mensen op latere leeftijd minder vatbaar worden voor een kater”, aldus Janne S. Tolstrup van de University of Southern Denmark.

Dit staat er in Wikipedia:

Dehydratie of uitdroging is het overmatig verlies van lichaamsvocht.

Dehydratie kan tot stand komen doordat iemand te weinig water tot zich neemt (of te veel vochtafdrijvende stoffen zoals alcohol). Een andere oorzaak zijn ziekten die leiden tot veelvuldig overgeven of diarree zoals cholera. Dehydratatie in de zwangerschap kan ontstaan door extreme misselijkheid en overgeven (hyperemesis gravidarum).

Symptomen van uitdroging kunnen zijn:
– heftige dorst
– een gevoel van uitputting
– prikkelbaarheid van spieren (spiertrekkingen/spierkrampen)
– duizeligheid
– misselijkheid, soms braken
– tachycardie (te snelle hartslag)

Uitdroging is bij hoogbejaarden regelmatig de uiteindelijke doodsoorzaak; niet meer drinken leidt doorgaans binnen een paar dagen tot de dood.

Tolstrup en haar team dachten er eerst aan dat het door het verschil ik drinkgewoonten was tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Ze konden alleen het verschil in katers niet verklaren. Wel kwamen ze er achter dat ouderen gemiddeld minder drinken dan jongeren.
Volgens Richard Stephens van de Keel University in het Verenigd Koninkrijk mag je echter niet alleen kijken naar de frequentie van het overmatig drinken, maar ook naar de intensiteit. “Het is waarschijnlijk dat het overmatig drinken van jongeren intenser is, hoewel de gemiddelde consumptie ongeveer hetzelfde is als die van oudere mensen”.

“Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het minder voorkomen van katers naarmate je ouder wordt.”

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin