Oude druif wordt opnieuw aangeplant in Spanje

Nieuwe oude druif Berués maakt zijn herintrede in Spanje. Gaat deze druif de Spaanse wijn redden?
Een bodega in Spanje heeft samen met de openbare universiteit van Navarra een verscheidenheid aan inheemse druiven uit de regio Pamplona gevonden, onder andere de Berués (ook bekend als Barbés of Bervés). Deze druif werd in de 19e eeuw door wijnbouwers en consumenten zeer gewaardeerd, zo meldt het agentschap Efe.
Dit is de eerste variëteit van een inheemse druif die is teruggevonden, meldde de wijnmakerij Navarra in een verklaring.
De Berués is een druivenras dat 150 jaar geleden in het Pamplona-bekken aangeplant stond. Van deze druif werden wijnen gemaakt voor de uitbraak van phylloxera. Daarna raakte de druif Berués in de vergetelheid. Nu wordt dit druivenras opnieuw gebruikt dankzij dit onderzoeksproject.
De Berués is een oud druivenras dat ontstond in 1760
De eerste historische verwijzingen naar dit ras zijn uit 1760. Het is een delicate en zachte druif, die door producenten en consumenten zeer werd gewaardeerd.
Jarenlang is dit druivenras vergeten op het platteland van Navarra, maar nu, dankzij dit herstelproject, zal het opnieuw worden gebruikt in de wijngaarden van een niet nader genoemde Bodega en wordt er verder geëxperimenteerd met deze druif.
Waar ligt deze Spaanse Bodega
Deze Bodega is de meest noordelijke wijnmakerij in Spanje voor de productie van rode wijn. Het ligt acht kilometer van Pamplona en is omkaderd tussen de Sierra del Perdón en de Sierra de Sarbil, met de rivier de Arga als een natuurlijk afbakening.
Al zijn wijnen worden exclusief gemaakt met druiven van de 115 hectare wijngaarden die het wijnhuis omringen: tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, pinot noir en chardonnay.