Open dagen Nederlandse wijngaarden 2014

open dag Nederlandse wijngaardenDe open dagen van de Nederlandse wijngaarden komen er weer aan.

Nederlandse wijnen zijn top, alleen anders dan anders

In het weekend van 20 en 21 september en het weekend van 27 en 28 september houden 64 wijngaarden in heel Nederland weer de open dagen en alle deuren staan open om jou als gast te ontvangen. De Nederlandse wijnbouwers produceren jaarlijks wel meer dan 1 miljoen flessen wijn. Witte wijn en rode wijn vormen de hoofdmoot maar steeds zie je meer en meer rosé’s en mousserende wijnen op de markt komen van de Nederlandse wijngaardeniers.
In 1969 is de eerste Nederlandse wijngaard een feit geworden en dat is niet (zoals veel mensen denken) de Apostelhoeve maar Slavante. De wijngaarden die hierop volgden zijn: Apostelhoeve, Hoeve Nekum, Fromberg en de Linie met druivenrassen als de Riesling, Müller Thurgau, Auxerrois en de Pinot gris.
Nederlandse wijngaarden open dagenVanaf 2000 kwam de grote groei in Nederlandse wijngaarden door de introductie van nieuwe druivenrassen zoals in 1996 de Regent, in 2000 Johanniter en de Merzling, in 2003 de Solaris (die rijpt zelfs in Denemarken), vanaf 2005 kwamen de Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Cabertin, Pinotin, VB 91-26-5 (nog geen populaire naam voor), de Helios, Riesèl, Cabernet Blanc, Muscaris en de Souvignier Gris.

De wijngaarden zijn in vrijwel alle provincies te vinden. In Gelderland, Brabant en Limburg liggen de meeste wijngaarden maar ook in Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zeeland en op Texel is er wijnbouw.
De open dagen bieden iedereen de gelegenheid om een Nederlandse wijngaard te bezoekenen en iedereen ook wijn van eigen bodem te laten proeven.

Op de website www.nationalewijnweek.nl is het overzicht van deelnemende wijngaarden te vinden. Meer informatie vind je op https://www.wijngekken.nl/wijnmakers-en-wijnlinks/producenten/. Daar staan uitgebreide proefnotities en achtergrondinformatie te vinden van Nederlandse wijnbouwers.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!