Oostenrijkse wijnen, de moeite waard

oostenrijkse wijn, een impressieIedereen kent nu wel de Oostenrijkse wijnen en met name de Grüner Veltliner.

Oostenrijk, een mooi wijnland.

De Grüner Veltliner, daar kan niemand meer omheen. Oostenrijkse wijnen zijn hip en hot en hebben diverse lovende kritieken gekregen van over de hele wereld. In internationale blinde proeverijen gooiden de Oostenrijkse wijnen ook hoge ogen.

Het klimaat

Het klimaat in Oostenrijk is uitermate geschikt voor wijnbouw. De Oostenrijkse wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraden als de Bourgogne en toch is het in Oostenrijk een stukje warmer en dat komt met name door het landklimaat.oostenrijkse wijn, een impressie

Op warme zomerdagen volgen de koele nachten en die geven de druiven hun frisheid en hun unieke karakter en aromatische stoffen die de wijnen zo beroemd maken. De zomerse dagen geven de druiven karakter en die zorgen er weer voor dat dit tentoongesteld word in de wijn. De wijnen zijn verfrissend en vol kwaliteit.

De wijngaarden in Oostenrijk.

De wijngaarden van Oostenrijk liggen voor het grote deel tegen de Hongaarse grens en in het zuiden tegen Slovenië aan. Het landklimaat krijgt zijn warmte uit Oost-Europa en uit de mediterrane luchtstroom terwijl de bergen in het noorden de koelte en de kou tegenhouden.
Alle wijngebieden in Oostenrijk hebben hun eigen karakter.

oostenrijkse wijn, een impressieNiederösterreich is 27.128 hectare groot en is de grootste regio van wijngaarden met als doorkruisende rivier de Donau. Diverse druivenrassen maken hier uiteenlopende stijlen. Hier in Niederösterreich worden frisse witte wijnen geproduceerd tot zoete dessertwijnen.
Het gebied Niederösterreich kent 8 kleinere wijngebieden: Wachau, 1350 hectare wijngaard. Het Kremstal met 2243 hectare. Kamptal met 3802 hectare. Traisental is het jongste wijngebied en ook een van de kleinste, 790 hectare aan wijngaarden. Wagram is 2451 hectare groot. Het grootste wijngebied van Niederösterreich is Weinviertel met 13356 aan wijngaarden en Carnuntum met 910 hectare aan wijngaarden.oostenrijkse wijn, een impressie

Burgenland is in zijn geheel 13840 hectare groot en ligt onder Niederösterreich. Als je kwaliteit zoekt dan kan je niet om Burgenland heen. Terroir, kracht en finesse.

Neusiedlersee is 7649 hectare groot. Sinds 2012 is er een nieuwe Neusiedlersee DAC (Districtus Austriae Controllatus). Leithaberg heeft ook een een DAC status maar heeft maar 3576 hectare aan wijngaarden.

oostenrijkse wijn proeverijDe beste witte wijnen vind je op de kalkbodems van de Leithaberg. Het Mittelburgenland, ook DAC, heeft 2117 hectare en de Blaufränkisch is de meest aangeplante druivenras die het goed doet op de kalkachtige kleibodems. Eisenberg is het kleinste wijngebied en is 498 hectare groot.

Steiermark is 4240 hectare groot en in dit wijngebied kan je bijzonder stijlen wijngaarden vinden. Druivenrassen als Pinot Blanc, Chardonnay (ook bekend als Morillon) en de Muskateller zijn hier dé druivenrassen die aangeplant zijn.

Naast deze bekende wijngebieden vind je ook nog Süd-Oststeiermarkt, Südsteiermark, Weststeiermark en Wien.

Zelf mocht ik een honderdtal wijnen proeven uit deze gebieden. Geen druivenras kan je hier uitsluiten. Allen hebben hun eigen karakter en hun stijl. De zon proef je in al de wijnen terug zonder dat ze hun frisheid verliezen en dat maakt de wijnen ook zo mooi.

wijnproeverij oostenrijkse wijnen

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!