Oostenrijkse biologische wijngaarden meer dan 10.000 hectare

biologische wijngaarden geven mooiere wijnen

Oostenrijk blijft zijn pioniersrol in milieubewuste wijnbouw uitbreiden. Het aantal biologische wijngaarden is gestegen tot 10.432 hectare, dat is hetzelfde als 15.000 voetbalvelden.


Lees verder na de advertentie exaro

Daarmee is Oostenrijk een van de wereldwijde koplopers met biologische wijngaarden. ​​Meer dan 1 op de 10 biologische wijngaarden wordt ook met behulp van biodynamische methoden verbouwd. Bovendien is 25% van de Oostenrijkse wijngaarden gecertificeerd door Sustainable Austria.

Biologische wijnbouw stijgt wereldwijd

Zoals de laatste cijfers van het Oostenrijkse Federale Ministerie van Landbouw laten zien, is voor het eerst ooit meer dan 10.000 hectare van het Oostenrijkse wijnbouwareaal gecertificeerd als biologisch. Om precies te zijn, komt dit neer op 10.432 hectare of bijna een kwart (24%) van het totale wijnbouwareaal. Hiermee staat Oostenrijk wereldwijd voorop in milieubewuste wijnproductie. Volgens het rapport “The World of Organic Agriculture 2024” (FiBL & IFOAM) bedroeg het aandeel biologisch geteelde wijngaarden in Oostenrijk in 2022 al 21,5%, waarmee het op de eerste plaats staat onder de grote wijnproducerende landen – zelfs Frankrijk (20,7%) en Italië (18,1%) voorbijgestreefd.

Andere milieucertificeringen zijn ook gebruikelijk in het hele land, waarbij meer dan 1 op de 10 biologische wijngaarden ook wordt geteeld met behulp van biodynamische methoden (14% van het biologische wijnbouwareaal). Bovendien is ongeveer 25% van het wijnbouwareaal in Oostenrijk gecertificeerd door Sustainable Austria, waarvoor 380 operationele maatregelen worden geëvalueerd, van de teelt van de wijngaard tot het gewicht van de gebruikte flessen.

Oostenrijk hoort bij de koplopers van biologische wijnbouw

“Oostenrijkse wijn staat wereldwijd bekend om zijn bijzonder milieubewuste productie, en dat is niet voor niets, zoals blijkt uit de cijfers,” aldus Chris Yorke, CEO van de Austrian Wine Marketing Board (Oostenrijkse wijn). “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de wijnboeren zelf, want in veel markten is certificering van milieubewuste productie een belangrijk verkoopargument, bijvoorbeeld in Scandinavië, Canada en de VS. Sommige wijnhuizen hebben zelfs meerdere certificeringen, bijvoorbeeld biologisch en Duurzaam Oostenrijk.”

Druivenstokken worden sterker door minder of geen pesticiden te gebruiken. Goed voor mens en milieu.

Sterke wortels en druivenstokken door milieubewuste wijnbouw

De Oostenrijkse wijnbouwgebieden liggen in de veeleisende wijnbouwzone B. De klimatologische omstandigheden zijn hier vaak uitdagender dan in zuidelijker gelegen wijnlanden, bijvoorbeeld door meer neerslag of lagere temperaturen. Dat maakt milieuvriendelijke wijnbouw des te moeilijker.
Dat het aandeel wijn dat met milieubewuste productiemethoden wordt geproduceerd desondanks zo hoog is, hangt samen met de structuur van de binnenlandse wijnindustrie, zoals Yorke uitlegt: “95% van onze wijnhuizen is familiebedrijf. Hun doel is om gezonde wijngaarden van generatie op generatie door te geven. Gemiddeld bewerken Oostenrijkse wijnboeren slechts vier hectare wijngaarden, wat niet veel is vergeleken met andere landen ter wereld. Daarom kunnen ze hun wijnstokken met precisie en intuïtie verzorgen, afhankelijk van de behoeften van de wijnstokken.

Cijfers omtrent de wijnbouw in Oostenrijk in 2023
In 2023 steeg de totale Oostenrijkse wijnproductie met bijna 13%. De grootste stijging was te zien bij witte wijn (17%) en mousserende wijnen (53,8% voor rosé en 18% voor wit). Bovendien blijft het aantal wijnboeren en het aantal hectare groeien, zelfs met meer dan 11%. Op 15% van het totale Oostenrijkse wijnbouwgebied wordt nu al organisch verbouwd, waarmee Oostenrijk wereldwijd een leidende rol speelt. Daarnaast is nog eens 12,4% van het wijnbouwgebied gecertificeerd als duurzaam, terwijl op de overige 72,6% voornamelijk volgens geïntegreerde wijnbouw wordt gewerkt

De consument wil meer biologische wijnen

Nu steeds meer consumenten rekening houden met milieucertificering bij het kopen van wijnen, ziet Austrian Wine de positieve ontwikkeling in milieubewuste wijnbouw als een groot potentieel voor de verkoop van Oostenrijkse wijnen. Daarom is het van plan om nog meer aandacht te besteden aan het onderwerp door middel van gerelateerde advertenties, een korte film en een speciale website, die alle feiten en cijfers over milieubewuste wijnbouw in Oostenrijk samenbrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *