Oostenrijk schittert met topwijnen uit Steiermark

oostenrijkse wijn, een impressie

Op 30 april 2024 streden 1.285 Sauvignon-wijnen van over de hele wereld om de prestigieuze medailles van de 15e Sauvignon Selectie van CMB en de uitkomst is fenomenaal voor Steiermark in Oostenrijk.


Lees verder na de advertentie exaro

Tussen 18 en 20 april beoordeelden 56 internationale juryleden wijnen uit 27 landen. Een wijn uit Steiermark werd uitgeroepen tot de beste Sauvignon van het toernooi. Voor het eerst in de geschiedenis van de competitie presteerde een regio zo uitmuntend: Steiermark ontving niet alleen 2 Revelation-trofeeën, maar ook 11 van de 19 Grand Gold-medailles en 81 van de 161 Gold-medailles.

De oogst van 2023 heeft potentie voor zowel jonge wijnen als wijnen die kunnen ouderen. 

Steiermark, dit jaar de gastregio van de Sauvignon Selectie van CMB, heeft zijn reputatie als een van de topregio’s voor Sauvignon Blanc wereldwijd verder versterkt. Van de 161 uitgereikte gouden medailles gingen er 81 naar Steiermark, wat neerkomt op de helft van het totaal. Ook wonnen twee Sauvignon Blancs uit Burgenland en één uit Niederösterreich zilveren medailles. Opmerkelijk is dat 42% van de ingezonden Oostenrijkse wijnen lof ontving van de deskundige jury.

De titel voor de beste Sauvignon ter wereld ging net als in 2023 naar een wijn uit Südsteiermark. De Südsteiermark DAC Sauvignon Blanc Ried Grubthal 2020 van wijnhuis Muster.Gamlitz imponeerde de jury met zijn elegantie, diepgang en complexiteit, en zijn uitmuntende ananas tonen. Ook vorig jaar kwam de beste Sauvignon van de competitie uit een Steiermarkse wijnmakerij.

Steiermark’s recordbrekende succes

Dit jaar ontving Steiermark ook twee van de begeerde ‘Revelation’-trofeeën. De “Tonnellerie Sylvain Trophy” voor de beste op eikenhout gerijpte wijn ging naar de Südsteiermark DAC Sauvignon Blanc Kitzeck-Sausal Privat 2019 van wijnmakerij Schmölzer, terwijl wijnmakerij Frauwallner de “Sweet Revelation” prijs won met de Vulkanland Steiermark Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese Essenz Ried Stradener Rosenberg 2017.

Sauvignon blanc druif strak met veel zuren en klaar om te vergisten
Sauvignon Blanc

“Dit is een historisch moment voor de Sauvignon Selectie, waarbij een regio zo’n indrukwekkende prestatie levert. Met 11 van de 19 grote gouden medailles kan heel Steiermark trots zijn op dit ongelooflijke resultaat,” zei Quentin Havaux, directeur van Vinopres.

Chris Yorke, CEO van de Austrian Wine Marketing Board, voegde daaraan toe: “Onze felicitaties aan alle winnaars! Het feit dat we de titel van wereldkampioen Sauvignon hebben behouden, bevestigt opnieuw dat Steiermark Sauvignons van wereldklasse produceert. Het aanzienlijke aantal onderscheidingen voor Oostenrijkse Sauvignons toont aan dat we tot de beste wijnproducerende landen behoren. Deze wijnen zijn een prachtig voorbeeld van Oostenrijks wijnbouwerfgoed.”

Over Steiermark

“Alle drie de Steiermarkse regio’s produceren Sauvignon Blancs van wereldklasse. Wanneer zoveel vooraanstaande wijnmakers zich richten op één druivensoort, is succes gegarandeerd. Maar wat ook essentieel is voor dit succes, is dat het terroir van Steiermark ideaal is voor deze wijnen,” aldus Stefan Potzinger, voorzitter van Wein Steiermark.

De Sauvignon wijndruif schittert in Steiermark

“Ik ben trots dat Steiermark zich niet alleen als gastregio heeft onderscheiden tijdens de Wereldkampioenschappen Sauvignon, maar ook als een uiterst succesvolle deelnemende regio. Onze lokale wijnboeren zijn voor hun harde werk beloond met een overvloed aan medailles. Ik feliciteer alle winnaars, met name die uit Steiermark, en kijk ernaar uit om binnenkort het internationale publiek uit de wijnbouw, handel en pers weer te verwelkomen in onze prachtige regio,” zei Simone Schmiedtbauer, wethouder van Landbouw in Steiermark.

Over de competitie

De Sauvignon Selectie van CMB is de grootste wedstrijd ter wereld die zich richt op Sauvignon Blanc. Sinds de lancering in 2010 in Bordeaux, heeft het Concours Mondial du Sauvignon, nu bekend als de Sauvignon Selectie van CMB, zich snel ontwikkeld tot het voornaamste evenement voor Sauvignon Blanc-wijnen.

Het unieke van dit evenement is dat de proeverij elk jaar in een andere regio plaatsvindt, waardoor een regio of land dat gespecialiseerd is in deze druivensoort in de schijnwerpers wordt gezet. De Sauvignon Selectie is al gehouden in zeven verschillende regio’s in Frankrijk, maar ook in Italië, Oostenrijk, Spanje en Portugal.

Vorig jaar vond de Sauvignon Selectie van CMB plaats in Zuid-Afrika, de eerste keer buiten Europa. In 2018 was Steiermark voor het eerst gastheer van het evenement, en nu, na zes jaar, keerde de competitie terug naar de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *