Een beschouwing van de (naderende) oogst in de Rhône wijnregio.
De oogst van 2016 is van start gegaan, dat wil zeggen de vroegrijpende witte rassen worden nu binnengehaald. De blauwe rassen hebben nog 15 tot 20 dagen te gaan. Dat is iets later dan in 2015 en het lijkt weer een heel goed jaar te zijn. In het noorden is men daar in ieder geval gerust op.
Het voorjaar was matig: koude perioden afgewisseld door hete dagen met tropische regen. De bloei werd hierdoor verstoord en de volumes liggen onder het gemiddelde. Vanuit (Crozes-)Hermitage helaas minder goed nieuws: bij sommige producenten is door hevige hagelbuien 30-40% verlies.
Meeldauw was dit jaar de grootste vijand, terwijl black rot (waar de Gard vorige jaar onverwachts door getroffen werd en de rest van het Zuiden nu voor vreest) onder controle is gebleven door het relatief vroeg ‘sprayen’. Augustus, de belangrijkste maand voor de ontwikkeling van de druif, was zoals gebruikelijk heet en droog. Hierdoor werd de groeiachterstand grotendeels ingehaald.
In het noorden is men zeer content over de potentie van dit oogstjaar, maar in het zuiden is de aanhoudende droogte aanleiding tot zorg. Een paar malse regenbuien zijn zeer welkom om de stress uit de planten te bannen. Een dilemma dient zich aan: voor een meer gebalanceerde ‘crop’ is het wachten op regen zinvol, doch niet zonder risico. Of toch de 100 dagen na vruchtvorming aanhouden en proberen het geconcentreerde doch tanninerijk sap te managen. Een keuze tussen een uitstekend of goed jaar voor de rode Rhônes. Voor het wit komt de regen sowieso te laat!
(bron: Rhône Value Wines, Marga van Winsen)
Ed