Oogstbericht Rhône 2013 – klein volume, bovenverwachting goed

Rhone druivenstok

Rhône Value Wines, importeur van kwaliteitswijnen uit de Rhône-vallei, bericht ons over de laatste oogst.

Het lange en koude voorjaar heeft voor 25-50% minder volume gezorgd, waarmee het rendement per hectare door de hele vallei significant lager is uitgekomen. Ook het alcoholpercentage, met name in geval van de Grenache Noir, is beduidend lager (13,5-13,8% versus 14,5-15%). Een hoge zuurgraad en markante tannine zullen dit oogstjaar eveneens typeren. Sommige producenten trekken een parallel met 2007 (?); anderen verwijzen naar 2012, en meer terug in tijd naar 1998, 1996 en 1991. Al met al dus prima kwaliteit.

In de Noord-Rhône is men, afgezien van een kleine oogst, onverdeeld positief. In het zuiden is echter niet overal goed getimed. Sommige boeren vonden de kans op een weeromslag te groot (het najaar brengt altijd een paar stormen met veel regenval) of werden door seizoenplukkers gedwongen ‘vroeger dan wenselijk’ te oogsten. Niet overal in de wijngaard was sprake van volledige (aromatisch en fenolisch) rijpheid. Een strenge selectie kan in zo’n geval alsnog tot een mooi eindresultaat leiden, maar het is wel iets om bedachtzaam op te zijn bij het maken van reserveringen dit voorjaar. Als liefhebber van gebalanceerde wijnen met een ruggengraat van fijne zuren en tannine verwacht ik dat 2013 een heel interessant bewaarjaar wordt.

Prijsstijgingen kunnen niet uitblijven gezien het extreem intensieve werk in de wijngaarden gedurende het hele seizoen, de kleine opbrengst en de uitval als gevolg van de strenge winter van 2012 (oude planten hebben het in 2013 qua productiviteit afgelegd). Begin april ga ik die kant weer op en verwacht dan ook het gelagerde rood uit 2012 in een meer definitieve fase te kunnen beoordelen.

Bron: Marga van Winsen, Rhône Value Wines

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *