Ontdek wijnland Brazilië

Brazilie wijn

Er valt nog veel te ontdekken in de wijnwereld. Neem nou dat immens grote land in Zuid-Amerika: Brazilië.

Brazilië laat van zich horen als wijnland. De afgelopen jaren is wijn uit Brazilie enorm in opkomst. Met een productie van 3,3 miljoen hectoliter per jaar is het land de vijfde wijnproducent van het zuidelijk halfrond. Brazilië herbergt maar liefst 1162 wijnhuizen verdeeld over ruim 82.000 hectares. Dankzij de handmatige oogst en moderne technieken brengt het land heerlijke, frisse, fruitige en evenwichtige wijnen voort. Ook wijnreizen naar het land worden steeds populairder. De veelzijdige en prachtige wijnstreken van Brazilië nodigen uit tot een ontdekkingstocht.

De meeste wijngaarden van Brazilië bevinden zich in de Rio Grande do Sul. Deze heuvelachtige deelstaat bevindt zich in het zuiden van Brazilië en wordt gekenmerkt door groene valleien, kleurrijke tuinen, prachtige watervallen en een subtropisch klimaat. De belangrijkste wijnstreek van Rio Grande do Sul is Serra Gaúcha, ook wel ‘Uva e Vinho’(druif en wijn) genoemd. Deze streek is verantwoordelijk voor 85 procent van de wijnproductie. Als toerist kun je er je hart ophalen door één van de vele wijnhuizen te bezoeken en te ervaren hoe de wijn geproduceerd wordt.

Naast een bezoekje aan een wijnhuis is er in de Serra Gaúcha een uitgebreid aanbod van andere activiteiten. De streek is namelijk de plek bij uitstek voor ontdekkingstochten in de natuur. Ga raften in één van de spectaculaire rivieren in de Serra Gaúcha en ontdek op die manier de prachtige natuur. Of rijdt met een jeep een route door de regio of verken te paard of te voet prachtige paden door de natuur van deze wijnstreek. Na een drukke dag kan je genieten van de beeldschone zonsondergang, vanwege de lage breedtegraden een bijzondere ervaring.

Brazilie wijngebieden
Naast de Serra Gaúcha zijn er in het zuiden nog twee belangrijke wijnstreken, namelijk Campanha en Serra Catarinense. Campanha staat bekend om de mogelijkheden rondom ecotourisme. Daarnaast kun je er genieten van heerlijke vleesgerechten van de barbecue. De wijnstreek Serra Catarinense is één van de weinige plaatsen in Brazilië waar het wel eens sneeuwt. Ook in deze streek is ecotourisme een belangrijk onderdeel van de toeristische mogelijkheden.

De wijnstreek Vale do São Francisco bevindt zich in het de deelstaten Bahia en Pernambuco, in het noordoosten van Brazilië. De deelstaat Bahia dankt haar naam aan de Sao Fransisco rivier, die dwars door het gebied stroomt. De combinatie van een droog klimaat en veel zonneschijn zorgt voor druiven met een hoog suikergehalte, het resultaat is een zeer fruitige wijn.

De zeven wijngebieden in deze deelstaten produceren ongeveer 8 miljoen liter wijn. Dit is is goed voor 15 procent van de nationale productie. Liefhebbers van wijntoerisme kunnen naar de Vale do São Fransisco gaan om daar door de wijngaarden te touren. Verder kun je er leren hoe druiven geplukt worden en de wijn geprepareerd wordt. Uiteraard is het ook bij vele wijnhuizen mogelijk om tijdens een proeverij van de heerlijke wijnen te genieten. Naast wijnhuizen biedt de regio je nog veel meer moois om te ontdekken. Het Lago de Sobradinho is het grootste kunstmatig aangelegde meer ter wereld. Op dit meer zijn allerlei watersporten te beoefenen, zoals zeilen, windsurfen en jet skiën. Na een drukke dag is het tijd voor lokale cuisine. De streek staat bekend om gerechten met geit, cari (een soort kreeft), tilápia en meerval. De bruizende stad Juazeiro biedt genoeg mogelijkheden om je ’s avonds goed te vermaken. Met altijd het belangrijkste ingrediënt van de regio: forró, dé muziek uit het noordoosten van Brazilië.

“De kwalitatieve wijnen uit zowel het zuiden als het noordoosten van Brazilië laten goed de diversiteit van het land zien. De diverse ecosystemen vragen om een bepaalde manier om wijn te kunnen verbouwen. Met deze creativiteit onderscheidt Brazilië zich van de rest van de wereld, aldus Marcelo Pedroso, directeur Internationale Markten van Embratur.

Bron: PERSBERICHT Newslab.nl

Beste importeurs, laat wijndrinkend Nederland eens kennismaken met Braziliaanse wijnen! Neem even contact met ons op!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!